U Guči je danas održana 20. sednica Skupštine opštine Lučani na kojoj je usvojen program podrške poljoprivredi za 2021.godinu. Za subvencionisanje poljoprivrede u opštini Lučani u 2021.godini budžetom je opredeljeno 45,3 miliona dinara što je do sada najviše sredstava za ovu oblast.
„Budžet opštine Lučani za poljoprivredu 2016. godine iznosio je 16 miliona, a prošle godine 38 miliona dinara. Plan nam je da naredne godine bude preko 50 miliona dinara, što nas po iznosu sredstava namenjenih za poljoprivredu, u odnosu na celokupna budžetska sredstva, stavlja u opštinu koja najviše izdvaja za poljoprivredu u Zapadnoj Srbiji“,rekao je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.
Na sednici je usvojen predlog o izmenama pravilnika o kriterijumima i postupku dodele sredstava crkvama i verskim zajednicama. U prethodnom periodu za ovu namenu iz budžeta je izdvajano 1,4 miliona dinara, pa je sedam crkvenih opšina sa teritorije opštine Lučani godišnje dobijalo po 200 hiljada dinara. Budžetom za 2021.godinu ukupan iznos povećan je na 3,5 miliona dinara, pa će svaka crkvena opština ove godine dobiti po 500 hiljada dinara.
Na 20.sednici SO Lučani razmatran je plan rada za 2021.godinu Turističke organizacije opštine Lučani i doneta odluka da se stavi van snage zaključak Skupštine opštine Lučani od 26.02.1999.godine kojim je Vladi RS predloženo da se upravljanje, odnosno staranje nad prirodnim dobrom „Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-Kablarska klisura“ poveri Turističkoj organizaciji Čačak.
Razlog donošenja takve odluke tada, bila je činjenica da opština Lučani u momentu donošenja zaključka nije imala svoju turističku organizaciju koja bi se starala o ovom predelu izuzetnih odlika. Skupština je na današnjoj sednici donela odluku da se upravljanje, odnosno staranje nad prirodnim dobrom „Predeo izuzetnih odlika Ovčarsko-Kablarska klisura“, a na teritoriji koja pripada opštini Lučani, poveri Turističkoj organizaciji opštine Lučani.
“Sada smo, posle 22 godine, potpuno institucionalno, tehnički i kadrovski opredeljeni da u okviru naše Turističke organizacije kvalitetno i na pravi način možemo gazdovati Ovčarsko-Kablarskom klisurom na delu teritorije opštine Lučani, pa smo odluku iz 1999.godine stavili van snage. Dali smo gazdovanje Turističkoj organizaciji opštine Lučani „Dragačevo“ Guča na delu teritorije Ovčarsko-Kablarske klisure i predložili Vladi Republike Srbije da donese zaključak da se o Ovčarsko-Kablarskoj klisuri staraju Turistička organizacija Čačak i Turistička organizacija opštine Lučani na delu naše teritorije“, izjavio je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.
Odbornici SO Lučani su na 20. zasedanju usvojili izveštaje o radu u 2020.godini JKP „Komunalac“ Lučani i Kulturnog centra opštine Lučani. Usvojen je godišnji plan rada opštinskog štaba za vanredne situacije za 2021.godinu kao i godišnji program mera i radova na smanjenju rizika od poplava na teritoriji opštine Lučani u 2021.godini.
“Prošle godine je u vodotokove drugog reda uloženo 120 miliona dinara.Ove godine privodi se kraju projektno-tehnička dokumentacija za uređenje Živičke, Tijanjske i Puhovske reke,za uređenje Dupljaja i dela reke Dobrice. Time će se u potpunosti rešiti problem plavljenja na opštinskim rekama drugog reda. Preko „Srbijavoda“ ove godine planira se i investicija od oko 250 miliona dinara za izgradnju bedema na desnoj obali reke Bjelice kroz Guču kojim bi se od poplava štitila Srednja škola i kuće koje se nalaze u tom području. Ove godine biće izvršen inspekcijski nadzor nad opštinskim vodotokovima i sprovedeno sankcionisanje nesavesnih građana koji nakon sečenja šume i rastinja pored puta, sav taj otpad bacaju u vodotokove drugog reda pa, bez obzira što su uređeni, dolazi do zagušenja i izlivanja na poljoprivredno zemljište. Moramo se odgovorno odnositi prema prirodi oko nas i opštinskim vodotokovima jer jedan dinar uložen u prevenciju od poplava je sedam dinara u otklanjanju posledica od poplava“,rekao je predsednik opštine Milivoje Dolović.
Na 20.sednici SO Lučani usvojen je finansijski plan Doma zdravlja Lučani i program kuhinje Crvenog krsta opštine Lučani za 2021.godinu, kao i izveštaj o funkcionisanju sistema odbrane od grada na teritoriji radarskog centra Užice u 2020.godini.

Please follow and like us: