Izgradnja novih mostova u Lučanima

Postigli smo dogovor, grade se novi saobraćajni mostovi u Dljinu, Krstacu, Tijanju kao i pešački most u Đeraću“, izjavio je predsednik Privremenog organa opštine Lučani, Milivoje Dolović.
To je epilog jučerašnjeg sastanka predstavnika „Puteva Srbije“, projektanata „Filos inženjering“ i „Putinvest“ iz Beograda, kineskog izvođača radova i opštine Lučani koji su detaljno razmatrali dinamiku izgradnje navedenih mostova i pristupnih puteva.
Na sastanku je istaknuto da se pristupilo realizaciji izgradnje mostova u Dljinu i Krstacu, jer su u izuzetno lošem stanju, kao i zbog stvaranja uslova za pristup saobraćaja autoputu koji prolazi kroz našu teritoriju. Do sada je urađeno idejno rešenje za koje su saglasnost dali JP„Vodoprivreda“ i ostala javna preduzeća, zatim izdati lokacijski uslovi od strane nadležnog ministarstva, a u toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu.
Predsednik Privremenog organa navodi da je sa pomoćnikom direktora JP „Puteva Srbije“, Miloradom Karićem, na sastanku precizirao da će mostovi u Dljinu i Krstacu biti izgrađeni na postojećim mestima, s tim što će oba biti visinski odignuta za oko metar zbog boljeg protoka reke Bjelice.
„Širina mostova će biti 7,2 metra i pešačkih staza po 1,4 metra sa jedne i druge strane. Sledi i uređenje rečnog korita u dužini od 100 metara iznad i ispod mosta. Očekivani početak izgradnje oba mosta je krajem ove godine, a dinamika izgradnje zavisiće od vremenskih uslova pogodnih za ovu vrstu radova. Sama izgradnja jednog mosta trajaće oko šest meseci”, naveo je Dolović.
Dolović ističe da realizacija ovako značajnih kapitalnih investicija, poput navedenih mostova za opštinu Lučani, zahteva mesece planiranja. Pre izgradnje novih, neophodno je srušiti postojeće mostove i preusmeriti saobraćaj na alternativni putni pravac: Lučani – Potajnik – Tijanje – Guča. To opet zahteva, izgradnju novog saobraćajnog mosta na Tijanskoj reci kao i davno obećanog pešačkog mosta u Đeraću, takozvane Platice, kako bi meštani i drugi pešaci mogli da pređu preko Bjelice u pravcu Lučana.
„Tako će se u narednom periodu faktički uraditi četiri mosta, jedan pešački i tri saobraćajna. Sa izgradnjom deonice autoputa i pristupnih puteva kao i ovih mostova, kvalitativno će se unaprediti saobraćajna infrastuktura na teritoriji naše opštine, što će bitno pojačati frekvenciju i ljudi i roba. Verujem da će se značajno poboljšati plasman poljoprivrednih proizvoda naših proizvođača, posebno maline i kupine“, navodi Milivoje Dolović.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights