Prestonica trube dom je brojnih zanimljivosti

Prestonica trube dom je brojnih zanimljivosti od kojih izdvajamo tri.

Unuka čuvenog komičara, Kjara Čaplin, posetila je festival 2004. godine. Dokumentarni film koji je snimila, a koji je nudila nekim od najvećih svetskih televizija možda i najbolje opisuje euforiju koja zavlada ovom varošicom svake godine u avgustu, već 60 godina: „Uz gromoglasni ritam grozničavog zvuka, festival stvara oazu hedonizma gde zemlja drhti i krv ključa kao lava pre vulkanske erupcije“

Verovatno da vam ime Rajke Borojević ne znači mnogo, ali ona je za žene dragačevskog kraja prava heroina. Još pre 70 godina Rajka Borojević i žene iz gornjeg dela Dragačeva, a na temeljima tradicionalnih znanja i umeća krenule su putem tkanja.

Organizovani u Dragačevsku zadrugu tkalja, žene ovog kraja su izatkale na hiljade kilometara platna, štofova, zavesa i prekrivača, a jedan od stalnih kupaca bila je i Jovanka Broz, prva dama tadašnje Jugoslavije. Borojević je bila ta koja je uspela da rad i stvaralaštvo žena Dragačeva učini vidljivim i prepoznatljivim od strane šire zajednice.

U želji da se niti osnove i potke nikada ne prekinu, u Muzeju trube u Guči 2016. godine realizovana je stalna muzejska postavka „Dragačevska zadruga žena – heroina jednog vremena“, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Muzej trube, baš na mestu na kom i pripada! Podignut je 2010. a čuva predivnu istoriju dugu preko 60 godina! Veliki broj fotografija, ali i eksponata, instrumenata koje su slavni trubači poklonili Muzeju, čine ga nezaoblilaznom stanicom za sve one koji se, makar i u prolazu, nađu u Guči.

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds