Obeležen Dan pismenosti u Lučanima

Pod sloganom „Pismenost je važna“učenici izdvojenog odeljenja Srednje škole“ Dragačevo“ u Lučanima sproveli su među građanima u centru malu jezičku anketu kako bi na zabavan i poučan način proverili koliko zapravo poznajemo naš jezik, njegova pravila i jezičku kulturu. Svojim sugrađanima na kraju delili su za uspomenu odštampane primere jezičkih nedoumica. U ovoj aktivnosti učestvovali su učenici 2-4 sa profesorkama Angelinom Jovašević i Ivanom Čaprić.
U školi u Guči, profesori srpskog jezika i književnosti, Neda Punoševac i Jovana Radonjić, zajedno sa bibliotekarom Mirjanom Kern, organizovali su niz aktivnosti posvećenih ovom važnom danu. Na prvom času učenici prvog razreda, svih smerova u Guči, posetili su školsku biblioteku.
Upoznali su se sa bibliotečkim fondom, Rečnicima, Pravopisom i jezičkim priručnicima. Nakon toga rešavali su zadate jezičke nedoumice, pokušavajući da objasne zašto su određeni oblici ispravni. Na drugom času, učenici odeljenja 2-3 bili su gosti školske biblioteke i rešavali su jezičke nedoumice. U toku trećeg časa, na školskom razglasu, pročitan je tekst o Međunarodnom danu pismenosti. Nakon šestog časa, učenici odeljenja 2-g, anketirali su sugrađane, podsetili ih na određena pravopisna pravila i jezičke zakonitosti. Ova zanimljiva aktivnost sprovedena je i među profesorima u nastavničkoj kancelariji SŠ „Dragačevo“.
Sve aktivnosti, u Guči i Lučanima, nazvali su „Pismenost je duha otmenost“, ističući značaj i aktuelnost ove teme, ne samo na dan kada se obeležava, već da nam svakoga dana i u svakoj situaciji pismenost bude bitna.

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds