Jezero Goli kamen je dragačevsko more: Zbog misteriozne priče kupači beže sa njegovih obala

foto / rina

Jezero zahvata površinu od 7,4 hektara i nalazi se na 550 metara nadmorske visine, a vodom ga snabdevaju dva potoka koja teku iz ivanjičkih sela Lisa i Luke.

Kupališna sezona na mnogim bazenima i rekama širom Srbije je počela, ali malo ko zna da i Dragačevci imaju svoje more, kako oni nazivaju jezero Goli kamen koje se nalazi ušuškano u šumskoj oazi između sela Kotraža i Vučkovuca, na samo 17 kilometara od centra Guče.

Ova veštačka akumulacija nastala je izgradnjom brane 1990. godine i bila namenjena pre svega za vodosnabdevanje. Međutim, toj nameni jezero nikad nije služilo, pa je sada to netaknuta prirodna oaza između Kotraže i Vučkovice.

– Čim krenu letnji dani, ovde se okupljaju meštani okolnih sela. Prava je prirodna oaza, za uživanje u plivanju, ali i pecanju jer je ova voda izuzetno bogata brojnim vrstama, pa se za udicu mogu uhvatiti šaran, som, babuška, karaš – kaže za RINU meštanin Vučkovice.

Međutim, jedinu senku na ovu prirodnu oazu bacaju priče koje već odavno kruže, a vezane su za izgradnju jezera Goli kamen. Dugo se spekulisalo da je prikom iskopavanja na dnu jezera sakriven opasan nuklearni otpad koji je, kako su govorili, stigao iz Slovenije. Pojedini su u to poveravali i njih nema čak ni na obalama, a ostali meštani uživaju u čistoj vodi i netaknutoj prirodi.

– Nema prostora za bilo kakve spekulacije kad je u pitanju ovo jezero – kaže za RINU predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

– Izgrađeno je kako bi se rešio dugogodišnji problem koji meštani imaju sa vodom, ali zbog izuzetno sušnih godina nivo je opao, tako da voda sa ove akumulacije ne može da se koristi za ove svrhe, već ima isključivo turistički potencijal. Uređena je i putna infrastruktura kako bi posetici do ove lokacije lakše stizali.

Jezero Goli Kamen zahvata površinu od 7,4 hektara i nalazi se na 550 metara nadmorske visine, a vodom ga snabdevaju dva potoka koja teku iz ivanjičkih sela Lisa i Luke.

izvor / telegraf

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights