Lučani: Održana sednica opštinskog veća

Opštinsko veće je danas održalo sednicu na kojoj je predškolskoj ustanovi „Naša radost“ odobren za 20% veći broj upisa dece u vrtić, što dozvoljavaju propisani zakonski okviri i kriterijumi nadležnog ministra. Ovakva oluka je doneta u cilju smanjenja liste čekanja i povećanja obuhvata dece u jaslenim i vaspitnim grupama. U izveštaju o radu predškolske ustanove za prethodnu školsku godinu se navodi da je realizovan plan za 23 jaslene i vaspitne grupe, što je ukupan obuhvat od 540 dece u Lučanima i Guči sa 58 zaposlenih. U godišnjem planu rada ustanove za ovu godinu, koji je Veće, takođe usvojilo, navodi se da su dve dograđene sobe u Lučanima stavljene u funkciju, što je omogućilo značajno veći prijem dece, čime je smanjena lista čekanja sa 120 na oko 20 dece za prijem u vrtić.
U Guči je počelo renoviranje objekta predškolske ustanove i deca su privremeno izmeštena u Dom trubača do kraja godine, kada se očekuje završetak radova.
Veće je donelo odluku o ceni usluga isporuke toplotne energije korisnicima naseljenog mesta Lučani za predstojeću grejnu sezonu, a čiji je isporučilac preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“. Ovom odlukom je utvrđena cena grejana, za stambeni prostor 122,39 din/m2, za poslovni prostor 306,00 din/m2 bez PDV-a, s tim što korisnici stambenog prostora plaćaju grejanje 12 meseci, a ostali 6 meseci po navedenim cenama.
Veće je dalo saglasnost i na cene toplotne energije za naseljeno mesto Guča, a čiji je isporučilac JKP „ Komunalac“ i to: 194,33 din/m2 za stambeni prostor, a za
poslovni prostor 291,50 din/m2 bez PDV-a. Popust od 10 odsto će dobiti sve redovne platiše, dok će u slučaju otkaza korišćenja toplotne energije korisnici koji koriste grejanje u zgradama plaćati naknadu u visini od 30 % od cene grejanja.
Većnici su na sednici doneli i izmene odluke o opštinskom budžetu za tekuću godinu koje se odnose na investicije koje se zajedno finansiraju republičkim sredstvima. Iz republičkog budžeta je tako ukupno dobijeno 78 ,8 miliona za brojne investicije, i to za bazen, kotlarnicu, projekat energetske efikasnosti, dečiji vrtić, program ličnog pratioca.

Донета је и одлука о образовању јединица цивилне заштите опште намене којом се формира, организује, опрема, оспособљава функционисање јединица цивилне заштите опште намене на нашој територији. Веће је донело и одлуку о образовању специјализоване јединице цивилне заштите за узбуњивање општине Лучани, које се образују за потребе активирања алармних сирена у случају да изостане даљинско управљање сиренама.

Именована је и Конкурсна комисија за спровођење изборног поступка за попуњавање положаја начелника Општинске управе. Наиме, након изборног поступка за начелника Општинске управе који следи, комисија ће саставити листу од највише три кандидата који испуњавају прописане услове за избор начелника и доставити Општинском већу на коначно одлучивање.

На данашњој седници је донета и измена одлуке о реализацији буџета, а која се односи на учешће општине за услуге социјалне заштите особама са инвалидитетом у виду личног пратиоца, а у вредности од 4.3 милиона динара. Такође, донет је и ребаланс буџета пословања ЈКП „Комуналаца“као и ребаланс ЈП„Драгачево путеви“ за 2022. годину.

О свему напред наведеном, коначну одлуку ће донети Скупштина на седници која је заказана за петак, 14. октобар 2022.године

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights