Lučani: Skupština usvojila rebalans opštinskog budžeta

Skupština opštine Lučani je u petak, 14. oktobra u Guči održala šestu sednicu ovog saziva na kojoj je najpre razmatran a zatim i usvojen rebalans budžeta opštine Lučani.
U odluci o izmenama budžeta opštine Lučani za 2022. godinu se navodi da ukupni budžnjtski prihodi iznose milijadru i dvestadva miliona dinara. Iz republičkog budžeta je tokom godine dobijeno 78 ,8 miliona za realizaciju brojnih zajedničkih investicija, i to za: socijalnu zaštitu u vidu ličnog pratioca 1.8 miliona, adaptaciju bazena u Guči 15 miliona, zamenu kotlarnice u Guči 16 miliona, za projekat energetske efikasnosti, zamenu stolarnije sedam miliona, adaptaciju vrtića 26 miliona, Sabor trubača 7 miliona, za razvoj kulture 1.4 miliona dinara, predškolski program četiri miliona, … Povećani su i rashodi u odnosu na planirane, i to: za socijalnu zaštitu 2.3 miliona, Crveni krst jedan milion, prevoz đaka sedam miliona, za javna preduća 10 miliona (za kotlarnicu pet, gorivo MZ tri miliona, ulučnu rasvetu dva miliona), za asfaltiranje puteva po modelu tri prema jedan sedam miliona, za halu u Lučanima pet miliona, elementarne nepogode 3,5 miliona, vodovod Stevanovići jedan milion…
Na ovoj sednoci je predškolskoj ustanovi „Naša radost“ odobren 20 odsto veći broj upisa dece u vrtić od planiranog, što dozvoljavaju propisani zakonski okviri i kriterijumi nadležnog ministarstva. Ovakva oluka je doneta u cilju smanjenja liste čekanja i povećanja obuhvata dece u jaslenim i vaspitnim grupama. U izveštaju o radu predškolske ustanove za prethodnu školsku godinu se navodi da je realizovan plan za 23 jaslene i vaspitne grupe, što je ukupan obuhvat od 540 – toro dece u Lučanima i Guči sa 58 zaposlenih. U godišnjem planu rada ustanove za ovu godinu, koji je takođe Skupština usvojila, navodi se da su dve dograđene sobe u Lučanima stavljene u funkciju, što je omogućilo značajno veći prijem dece, čime je bitno smanjena lista čekanja sa 120 na oko 20 toro dece za prijem u vrtić u Lučanima. U Guči je počelo renoviranje objekta predškolske ustanove i deca su privremeno izmeštena u Dom trubača do kraja godine, kada se očekuje završetak radova.
Skupština je donela odluku o poveravanju polova isporuke toplotne energije preduzeću „MB – Namenska „ AD Lučani a zatim i odluku o ceni usluga isporuke toplotne energije korisnicima naseljenog mesta Lučani za predstojeću grejnu sezonu a čiji isporučilac toplotne energije je preduzeće „Milan Blagojević – Namenska“. Ovom odlukom je utvrđena cena grejana, za stambeni prostor 122,39 din/m2 za poslovni prostor 306,00 din/m2 bez PDV-a, s tim što korisnici stambenog prostora plaćaju grejanje 12 meseci a ostali šest meseci po navedenim cenama.
Skupština je dala saglasnost i na cene toplotne energije za naseljeno mesto Guča a čiji isporučilac je JKP „ Komunalac“ i to: 194,33 din/m2 za stambeni prostor a za poslovni prostor 291,50 din/m2 sa PDV-om. Popust od 10 odsto će dobiti sve redovne platiše a u slučaju otkaza korišćenja toplotne energije korisnici koji koriste grejanje u zgradama plaćaju naknadu u visini od 30 odsto od cene grejanja.
Odbornici su dali i saglasnost na rebalans finansijskog plana JP „Dragačevo putevi“ Guča za 2022. godinu uslovljenog sa troškovima goriva za održavanje puteva u mesnimzajednicama tokom zime. Data je saglasnost i na izmenu finansijkog plana JKP „Komunalac“ Lučani koja se odnosi na radove na povezivanju velike kotlarnice sa malom u naseljenom mestu Guča.
Imenovana je i opštinska izborna komisija u stalnom sastavu. Odbornička grupa SNS koja u Skupštini ima 20 odbornika, predložila je za predsednika izborne komisije Katarinu Kovanović, za zamenika predsednika Vesnu Kodranov, a za sekretara Jovana Kovačevića, što je Skupština i usvojila.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights