ODRŽANA SEDMA SMOTRA: MITROVDAN U VIČI OKUPIO NAJBOLjE TRUBAČE SRBIJE

Uz dobru čašicu vruće rakije, najukusniji pasulj i najbolje trubače koje Dragačevski sabor ima, održana je sedma smotra običaja u Viči.
Po tradiciji, u dragačevskom selu Viči, na Mitrovdan, u utorak, 8.11. 2022. godine, održana je sedma po redu smotra.
U okviru manifestacije „MITROVDAN U VIČI“, posetioci su imali priliku da posete prodajnu izložbu starih zanata i domaće radinosti. Četiri ekipe su se takmičile u spremanju pasulja, dok su se tri ekipe oprobale u kuvanju rakije.
Dobili smo i najbolje u ovom, gastronomskom delu manifestacije.
U takmičenju u kuvanju rakije, treće mesto pripalo je ekipi „ZETOVI DRAGAČEVSKI“, dok je drugo mesto zaslužila ekipa „DUPLjAJ“ iz Guče. Za najbolje skuvanu rakiju nagrađena je ekipa „STARA KAFANA“ iz Viče.
Proglasili smo i pobednike u kuvanju pasulja.
Treće mesto zauzela je ekipa „ZETOVI DRAGAČEVSKI“. Drugo mesto pripalo je ekipi „MIGALOVCI“ iz Kotraže. Prvo mesto zaslužila je ekipa „DUPLjAJ“ iz Guče za najbolje spremljeni pasulj. Sve nagrađene ekipe dobile su diplome Kulturnog centra opštine Lučani, kao i pehare.


A da je Dragačevo poznato po trubi, još jednom smo prikazali baš u Viči, gde su se juče čule pobedničke trube ovogodišnjeg Sabora. Mini koncerte su imali Elvis Bajramović iz Bojnika, najbolji trubač 61. Sabora, a pored njega nastup je priredio i novi majstor trube, 54. u saborskoj istoriji, Bojan Krstić iz Vladičinog Hana, čiji je orkestar ove godine na Saboru proglašen za najbolji. Sjajan nastup imao je i Marko Trnavac iz Mršelja, čiji se orkestar ove godine okitio nagradom za najizvornije muziciranje. Naš zlatni momak iz Dragačeva, iz Guče, Dragan Pavlović sa svojim orkestrom „Dragačevske trube“ pokazao je svojom izvedbom zašto je izabran za najpopularnijeg trubača na 61. Saboru.
Prijatelji i saradnici iz KUD „Abrašević“ postarali su se za dobru igru, a oni već godinama unazad, zajedno sa nama, neguju tradiciju i folklor kako ovog kraja, tako i cele Srbije.
Pokrovitelj manifestacije je opština Lučani a organizator Kulturni centar opštine Lučani, Guča.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights