LUČANI: USVOJEN PLAN OPŠTINSKOG BUDžETA ZA NAREDNU GODINU

Skupština opštine Lučani juče je održala sedmu sednicu u ovom sazivu na kojoj je, pored brojnih tačaka dnevnog reda, najpre razmatran budžet za 2023. godinu.
U predlogu budžeta za narednu godinu koji je Skupština usvojila, navodi se da je ukupno planirani budžet u iznosu od 1.266.707.151,00 dinara. Za budžet za narednu godinu glasalo je 23 odbornika vladajuće većine, dok je sedam predstavnika opozicije bilo protiv od ukupno 30 odbornika koliko je bilo prisutno na sednici Skupštine.
Od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke očekuje se da se slije u budžet 564 miliona, a od poreza na imovinu 137 miliona dinara. Od republičkih transfernih sredstava u budžetu se očekuje priliv od 236 miliona dinara, od prihoda na imovinu 68 miliona, od prihoda od prodaje dobara 32 miliona, od novčanih kazni 11 miliona.
Planom rashoda budžeta je predviđeno oko 58 miliona subvencija građanima za poljoprivredu, za komunalnu delatnost 55 milion dinara, za asvaltiranje puteva i saobraćajnu infrastrukturu 236 miliona, za predškolsko vaspitanje 121 milion, osnovno obrazovanje 92 miliona, srednje obrazovanje 57 miliona, za socijalnu i dečiju zaštitu 78 miliona, za razvoj sporta i omladine 30 miliona, za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije 40 miliona dinara. Opština nema kreditnih zaduženja.
Od značajnih kapitalnih projekata za 2023. godinu, uz republička sredstva je planirana izgradnja zgrade mesne zajednice Đerać ,10 miliona dinara, za rekonstrukciju javne rasvete na području opštine 10 miliona dinara, za izmeštanje zelene pijace u Lučanima 20 miliona dinara, za izgradnju brane „Svračkovo“ 6,5 miliona, za sanaciju bazena u Guči osam miliona, za završne radove oko hale u Lučanima 5,5 miliona, za rekonstrukciju vrtića u Guči 10 miliona, za rekonsrukciju vodovoda i kanalizacije u Lučanima 240 miliona, za rekonstrukciju osnovne škole u Lučanima 180 miliona, za gasifikaciju javnih objekata u Lučanima i Guči 10 miliona dinara, za podršku verskim zajednicama 2 miliona, finansiranje projekata udruženjima građana 3 miliona dinara… Odbornici su usvojili i izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine.
Odbornici su u nastavku sednice doneli odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu prema kojoj cena kvadratnog metra za građevinsko zemljište u prvoj zoni iznosi 1.359, a za poljoprivredno 499 dinara, dok je u drugoj zoni cena poljoprivrednog zemljišta iznosi 79 dinara, u trećoj 52 dinara, a u četvrtoj zoni 37 dinara po metru kvadrtnom. Prosečna cena stanova za utvrđivanje poreza po metru kvadratnom je 48.594 dinara, a za poslovne zgrade 55.054 dinara. Navedene cene su izvedene na osnovu cena ostvarenih u prometu nepokretnosti po zonama u periodu od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine. Donet je i kadrovski plan kao i odluka o Opštinskoj upravi opštine Lučani.
Na ovoj sednici je doneta i odluka o davanju predloga Vladi Republike Srbije da bez nadoknade, brojna građevinska zemljišta u naseljenom mestu Lučani, prenese u javnu svojinu opštini Lučani.
Data je i saglasnost na povećanu cenu vode JP „Rzav“ Arilje i cena usluga JKP „Duboko“ Užice. Prihvaćeni su izveštaji o radu za devet meseci regionalnih preduzeća za JP „Rzav“ i JKP“Duboko“ Užice. Donet je i zaključak kojim je utvrđena nočana nagrada za rad strelaca u visini od 72 hiljade dinara.
Prihvaćen je i plan rada za 2023. godinu za opštinska javna preduzeća i ustanove: Crveni krst, Turističku organizaciju „Dragačevo“, Biblioteku opštine Lučani, Kulturni centar, JKP „Komunalac“ i JP „Dragačevo putevi“.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights