Pesmama sa Ovčara i Kablara uveličan program u porti crkve u Guči

U okviru obeleževanja šest decenija  od osnivanja Kulturnog centra opštine Lučani u Guči i godišnjice održavanja prvog dragačevskog Sabora trubača u porti crkve, priređen je program na kome su učestvovale pevačke grupe iz okoline Dragačeva. Davne 1961. godine, na praznik Pokrov Presvete Bogorodice u porti crkve Svetog Arhangela Gavrila zasvirala su četiri dragačevska orkestra, na, kako je tada nazvanom Velikom nagradnom saboru „Sa Ovčara i Kablara”.

U porti crkve Svetog Arhangela Gavrila u Guči  održano je takmičenje pevačkih grupa, Dragačevo u pesmi I igri”. Pevanjem narodnih izvornih pesama u takozvanom izvođenju na bas I manje čestom ,,izvika” ove grupe čuvaju tradiciju srpskog naroda kroz podsećanje na tok stvaranja samih pesama. Tradicionalna srpska pesma nastajala je prvo u srcu samog izvođača gde bi se rodila ideja o opisivanju određenih situacija.  Najčešće pesme su pisane uz okupljanja ili mobe gde su se obavljali poslovi koje bi pesma I opisivala. Bez mnogo komplikovanog teksta reči su se nadovezivale jedna na drugu formirajući oblik koji se pevao od usta do usta. Vremenom pojedini tekstovi su se menjali ali suština je ostajala. Takođe pesme su stvarane i o ljubavi.

Izvođenjem ovih tekstova od strane nekoliko grupa I prenošenjem na mlađe naraštaje otkriva se način života naših predaka.

Kroz dobru atmosferu I druženje pevačke grupe su jedna po jedna na pozornici izvodile svoje numere namenjene baš za taj dan ali Iako su se tamičile svesrdno podržavale jedna drugu apaluzima I zajedničkim pevanjem iz publike.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights