Održana osma sednica SO Lučani

Na osmoj sednici Skupštine opštine Lučani u ovom sazivu, odbornici su razmatrali 27. tačaka dnevnog reda. Najpre su doneli odluke o izmeni i dopuni plana generalne regulacije za Guču kojom se planira izgradnja stambenih zgrada na zemljištu pored reke Bjelice i postavljanje punkta za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda, Odbornici su doneli i odluku o izmenu generalnog plana za Lučane koja se odnosi na davanje saglasnosti na izgradnju Doma učenika pored izdvojenog odeljenja srednje škole u Lučanima. Izgradnjom Doma učenika bi se ponudio smeštaj za sve zainteresovane učenike srednje škole a koji bi se školovali za potrebe svih vojnih industrija Srbije u lučanskoj srednjoj školi.
Ekonomska cena usluga PU „Naša radost“ Lučani
Usledilo je i donošenje odluke o visini cene usluga dečijeg vrtića „Naša radost“ Lučani. Prema ovoj odluci, utvrđena je jedinstvena cena za jaslene i vaspitne grupe u ovoj ustanovi u iznosu od 25.568,00 na mesečnom nivou po detetu. Roditelj, odnosno staratelj učestvuje u finansiranju u visini od 20 odsto od ekonomske cene, što je 5.114,00 dinara, dok se iz budžeta plaća 20.454 dinara na mesečnom nivou po detetu. Za predškolski program u celodnevnom trajanju, cena je 15.341,00, roditelj ili staratelj deteta plaća 20 odsto od ekonomske cene, odnosno 3.068,00. dinara a iz budžeta opštine Lučani se izdvaja 15.341 dinara po svakom detetu. Za predškolski program u četvoročasovnom trajanju, roditelj plaća obrok u iznosu od 50,00 dinara po danu. Cena za jaslene i vaspitne grupe je povećana za 324 dinara a za predškolski program za 194 dinara po detetu. Do ovakve ekonomske cene se došlo na osnovu potrebnog broja izvršilaca u navedenoj ustanovi, planiranih rashoda kao i povećanog rasta cena od 6,7 odsto, koliko je procenjeno za 2023. godinu.
Inače, iz opštinskog budžeta se izdvaja oko 110 miliona za ustanovu namenjenu najmlađima, što je procentualno najviše u odnosu na sve druge društvene oblasti a za 20 miliona više nego u prethodnoj godini. U predškolskoj ustanovi je omogućen prijem za 537 dece, što je za 110 više nego prethodne godine. Ovih dana se očekuje i završetak rekonstrukcije vrtića u Guči i vraćanje dece iz privremenog smeštaja u obnovljene prostorije vrtića, navedeno je na današnjoj sednici.
Program rada Međuistoriskog arhiva Čačak
Usvojen je program rada međuopštinskog istorijskog arhiva u kome se navodi da Arhiv vrši prijem, smeštaj, zaštitu, sređivanje i obradu arhivske građe i dokumentarnog materijala van arhiva. U okviru izdavačke aktivnosti, Arhiv je planirao izdavanje časopisa: Izvornik i Stari srpski arhiv i knjiga Popis imovine Obrenovića 1815-1903, Rokenrol u Čačku – 60 godina, Poznati Čačani viđeni novinarskim perom, Arhitektura Čačka i Donja Trepča. Arhiv aktivno radi na projektima Razvoj i komunikacija u Zapadnom pomoravlju kao i na projektu Vek stradanja u okviru koga će kroz Nedelju arhiva planiranog za april mesec obići i upoznati sa sadržajem sve seoske i gradske škole. Postavljena je i izložba u galerijskom prostoru Arhiva, o profesoru čačanske Gimnazije Nedeljku Gizdanoviću, piscu Srpske Afrikijade i izložba Slike sa balkanskog ratišta. Ukupno planirana sredstva za Međuopštinski arhiv iznose 39 miliona od čega opština Lučani finansira oko 10 odsto ili oko četiri miliona dinara.
Izveštaj o radu radarskog centra „Užice“ u 2022. godini
Odbornici su usvojili i izveštaj o funkcionisanju sistema odbrane od grada na teritoriji centra „Užice“ u 2022. godini u kome se navodi da RC „Užice“ operativno sprovodi poslove odbrane od grada na teritoriji devet lokalnih samouprava: Užice, Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Arilje, Čajetina i Priboj, koje pripadaju zlatiborskom okrugu i Čačak i Lučani iz Motavičkog okruga. Ukupna branjena površina je 476 hektara od čega je 54, 6 odsto, odnosno 260 hektara poljoprivredno zemljišta. Tokom 2022. godine je ukupno utrošeno 11737 raketa sa 107 lansirnih stanica. Lokalne samouprave Arilje, Lučani, Požega i Čačak nastavile su praksu nabavke raketa i sakupile 356 raketa i to Arilje 98, Lučani 100, Požega 56 i Čačak 102. U opštini Lučani je tokom sezone bilo 17 dana sa dejstvom, pri čemu je utrošeno 342 rakete koje su ispaljene sa svih 16 stanica. Najobimnije dejstvo je bilo 21. juna kada je utrošeno 78 raketa. Tog dana je registrovana i šteta na 1210 ha sa oštećenjem od 5 do 30 odsto. Lučanskim protivgradnim strelcima je pored zakonskog iznosa od četiri hiljade dinara mesečno, isplaćeno po 72 hiljade dinara po strelcu za sezonu iz opštinskog budžeta.
Programi, planovi i izveštaji opštinskog Štaba za vanredne situacije opštine Lučani
Razmatrani su i usvojeni predlozi godišnjeg izveštaja o radu u 2022. godini i godišnjeg plana rada za 2023. godinu opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Lučani, zatim operativni plan za odbranu od poplava za vode drugog reda kao i program mera za smanjenje rizika od poplava na teritoriji opštine Lučani. U godišnjem izveštaju se navodi da su u prethodnom periodu od elementarnih nepogoda na našoj teritoriji registrovana klizišta i odroni, obilne snežne padavine, grad, poplave, nestašica vode usled sušnog perioda, požari, eksplozije. Tamo se navodi da se opština Lučani suočava sa pojavom elementarnih nepogoda pri čemu je imala saradnju sa svim relevantnim institucijama i ustanovama, između ostalih i sa fondacijom SPC „Čovekoljublje“ koja od 2014. godine pomaže kroz razne akcije ugroženom stanovništvu. Godišnjim planom rada u 2022. godini planirano je 25 a relizovano 16 zadataka. Nerealizovani zadaci su opremanje Štaba informatičkom i telekomunikacionom opremom, obučavanje članova Štaba u Nacionalnom trening centru, popuna jedinica opšte namene. Ovi zadaci nisu realizovani zbog nedostatka kadrovskih potencijala i finansijskih sredstava. Godišnji plan rada predviđa organizaciono planske poslove, praćenje stanja u oblasti zaštite i spasavanja, neposredno praćenje stanja ugroženosti i elementarnih nepogoda i drugih nesreća, obučavanje i opemanje organa i tela za zaštitu i spasavanje, plan rada, izveštavanje i informisanje javnosti. U izvodu iz operativnog plana za odbranu od poplava za vode drugog reda na teritoriji opštine Lučani za 2023. godinu se navodi da je neophodno od nadležnog vodoprivrednog preduzeća pribavljati detaljne informacije, podatke i dokumentaciju u vezi uređenja vodotokova drugog reda i zaštite od štetnog dejstva, doneti lokalni operativni plan koji podrazumeva zaštitu plavnih područja i objekata, organizaciju odbrane od poplava, održavanje vodotokova, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih zaštitnih objekata na vodama drugog reda.
U okviru godišnjeg prigrama mera i radova na smanjenju rizika od poplava na teritoriji opštine Lučani u 2023. godini, utvrđene su mere i radovi na smanjenju rizika od poplava na vodama drugog reda, i to: održavanje i sanacija zaštitnih vodnih objekata na vodama drugog reda, održavanje vodotokova iz lokalnog operativnog plana, izvođenje radova na rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih zaštitnih objekata, organizacija odbrane od poplava kao i evidentiranje i komunikacija učesnika.
Odbornici su danas usvojili i izveštaj o radu užičkog „Dubokog“ u prethodnoj godini, zatim srednjoročni plan do 2026. godine, dugoročni do 2027. godine kao i program poslovanja za tekuću godinu ovog javnog preduzeća kao i dali saglasnost na izbor direktora te ustanove. Usvojen je i izveštaj o radu iz prethodne godine za JKP „Rzav“ Arilje. Na sednici je usvojen i program poslovanja Turističke organizacije Regije Zapaadne Srbije i, Centra za socijalni rad za 2023. godinu i program kontrole smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka. Skupštinski odbornici su doneli nekoliko odluka o pokretanju postupka pribavljanja, otuđenja nepokretnosti u javnu svojinu ili razmene kao i odluka o angažovanju revizora za eksternu reviziju opštinskog budžeta.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights