SPEKTAKL U KULTURNOM CENTRU: Koncert za pamćenje KUD „Abrašević“ Guča

Čuvari tradicije dragačevskog kraja poklonili su se publici u spletu narodnih igara na pozornici Kulturnog centra u Guči.
KUD „Abrašević“ Guča održao je veliki godišnji koncert pred prepuno salom Kulturnog centra, kao poklon svim poštovaocima njihovog rada.
Pre decenije i po u Dragačevu, u varošici pokraj reke Belice, gde truba najlepše zvuči, osnovana je sekcija KUD „Abrašević.
16 godina uspešnog rada je iza ovog folklornog ansambla koji je sve brojniji i brojniji. Pored već iskusnih igrača, KUD vredno radi sa podmlatkom.
To je dokaz i zalog za budućnost, da imamo i da ćemo imati čuvare tradicije mnogo godina, decenija…
KUD „Abrašević“ učesnik je brojnih festivala u zemlji i inostranstvu, učestvovali su na raznim projektima i takmičenjima, uvek trudeći se da Guču i Dragačevo predstave u najboljem svetlu.
Godinama unazad članovi KUD Abrašević daju veliki doprinos učešćem u prikazu stare Dragačevske svadbe na najvećoj trubačkoj manifestaciji na svetu – Dragačevskom saboru trubača.
Sve ove godine, predvođeni Marijom Gavrilović, umetničkim rukovodiocem KUD-a.
Koncert je počeo saborskom himnom „Sa Ovčara i Kablara“ u izvođenju trubačkog orkestra „Dragačevski podmladak“. Nizale su se tradicionalne igre folkloraša svih uzrasta.
Na sceni su umeće i ljubav prema tradiciji pokazali i dugogodišnji prijatelji „Abraševića“ – KUD „Moravica“ iz Ivanjice. Ovaj KUD, iako mlad, broji oko 350 članova a može pohvaliti brojnim nastupima u Srbiji i inostranstvu. Predsednik društva i umetnički rukovodilac je Vladan Jeremić.

Zahvalnice u ime KUD „Abrašević“ Guča, uručio je Aleksandar Pajović, predsednik KUD „Abrašević“ iz Čačka. Zahvalnice su otišle u ruke predstavnika opštine Lučani, Kulturnog centra Guča i TO „Dragačevo“ Guča.
Umetnički rukovodilac KUD „Abrašević“ Guča, Marija Gavrilović, uručila je zahvalnice umetničkom rukovodiocu KUD „Moravica“ iz Ivanjice, Vladanu Jeremiću, trubačkom orkestru „Dragačevski podmladak“ i solisti na harmonici Nikoli Sretenoviću koji je takođe imao veoma zapažen nastup.
Poruka koja je poslata sinoć iz Guče je da svi ostajemo na zajedničkom zadatku – očuvanju srpske i dragačevske tradicije i kulture.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights