Lučani: Dodatnih 10 miliona za besplatan vrtić i udžbenike

foto / OŠ Vuk Karadžić

Opština Lučani je 21. marta tekuće godine potpisala ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

Resorno ministarstvo je za navedeni program podrške u oblasti porodice i dece izdvojila preko šest miliona dinara dok će lokalna samouprava iz budžeta izdvojiti dodatnih četiri miliona dinara. Sredstva u vrednosti od 10 miliona dinara će biti utrošena za realizaciju programa besplatnog vrtića za svako treće dete u porodici kao i za program besplatnih udžbenika za svu decu školskog uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole na teritoriji opštine Lučani, tokom 2024. godine.

Ovakav vid finansiranja mera podrške porodica i dece na lučanskoj teritoriji je još jedan vid pospešivanja populacione politike na lokalnom nivou s ciljem uvećavanja broja novorođenih kao i kvalitetnijeg života porodica sa malom decom.

„Opština Lučani kontinuirano radi narealizaciji niza aktivnosti za podsticaj rađanju, tako što poslednjih niz godina iz budžeta obezbeđuje novčana sredstva za: darivanje svake novorođene bebe sa 100 hiljada dinara, isplatu do 300 hiljadadinara za biomedicinski potpomognutu oplodnju bračnim parovima bez dece, novčanu nadoknadu u trajanju od godinu dana za nezaposlene majke novorođenih beba,besplatan prevoz za decu do osmog razreda, besplatnu kuhinju za svako treće i naredno dete školskog uzrasta u porodici, stipendiranje đaka generacije, laptopove za vukovce, školske rančeve i školski pribor za đake prvake, autosedišta za nobvorođenčad, novogodišnje poklon paketiće za decu predškolskog uzrasta i drugo “, naveo je predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights