Deonica autoputa od Pakovraća do Požege do kraja godine

foto / infopress

Deonica autoputa od Pakovraća do Požege trebala bi biti završena do kraja tekuće godine. Glavni građevinski radovi u tunelu Laz su završeni, dok je u tunelu Munjino brdo potrebno probiti oko 850 metara u obe tunelske cevi.

Ova deonica autoputa, dugacka 20 kilometara, predstavlja najtežu i najzahtevniju za gradnju zbog teškog geografskog terena kroz koji prolazi. Gotovo trećinu dužine trase čine mostovi i tuneli. Na ovoj deonici se gradi dva tunela, od kojih je Laz jedan od najdužih u Srbiji, dug 2,850 metara, dok je tunel Munjino brdo dug 2,780 metara.

U tunelu Laz, trenutno se izvode radovi na izradi završnih slojeva kolovozne konstrukcije u obe tunelske cevi, dok se u delu gde su završeni asfalterski radovi vrši elektromašinsko opremanje tunela. Predviđa se da će svi radovi u ovom tunelu biti završeni do kraja leta.

Završetak cele deonice autoputa zavisi od dinamike radova u tunelu Munjino brdo. Do sada je završeno više od 73% svih radova na ovoj deonici. Predviđa se da će se tunel Munjino brdo završiti u skladu sa planiranom dinamikom, a to znači probijanje tunela do jeseni, nakon čega će uslediti radovi na elektromašinskom i saobraćajnom opremanju tunela.

Na trasi između dva tunela nalazi se deonica dugacka oko 9 kilometara na kojoj se nalaze nekoliko najdužih mostova na trasi, više nadvožnjaka i veliki broj inženjerskih konstrukcija za osiguranje kosina i useka. Ova deonica zavrsava se ulaskom u tunel Munjino brdo.

Na celoj trasi deonice autoputa od Pakovraća do Požege angažovano je skoro 700 radnika, uz angažovanje domaćih podizvođača na određenim pozicijama. Očekuje se da bi radovi mogli biti završeni do jeseni, uz uslov da vremenske prilike budu povoljne.

Radovi na delu autoputa od Preljine do Požege započeli su u maju 2019. godine. Do sada je završen i pušten u saobraćaj deo autoputa Preljina – Pakovraće, ukupne dužine oko 12 kilometara.

izvor / infopress

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights