Održan svečani koncert povodom dana Kulturnog centra u Guči

Kulturni centar, Guča – Danas su se iz trubačke prestonice oglasile trube pobednika ovogodišnjeg Sabora.
Povodom obeležavanja dana Kulturnog centra opštine Lučani i godišnjice od organizovanja Prvog dragačevskog sabora trubača upriličena je svečanost za sve prijatelje, saradnike, ljubitelje trube, Guče i Sabora.
Sa pozornice Kulturnog centra u Guči oglasile su se trube pobednika 63. Sabora trubača, trubačkih orkestara Vladimira Ivanovića iz Zagužanja, Isidora Zećirovića iz Bojnika, Milovana Petrovića iz Užica i Vladimira Kuzmanovića iz Lučana. Zaigrao nam je KUD „Abrašević“, Guča, zapevale su pevačke grupe iz Dragačeva.

Na današnji dan, na Pokrov Presvete Bogorodice, pre 63 godine, u porti gučke crkve, zasejano je seme trubaštva na manifestaciji koja je do 1971. godine nosila naziv Dragačevski sabor seoskih trubača Srbije. Počelo se sa 4 orkestra, izraslo u svetski Sabor trubača i srpski brend.
Mnogo je ustanova, preduzeća, pojedinaca koji čine ovaj sabor uspešnim. Ovo je bila idealna prilika da se zahvalimo prijateljima Sabora na svesrdnoj pomoći koju nam pružaju godinama, decenijama.
Prijatelju Dragačevskog sabora trubača – preduzeću MB Namenska Lučani povodom 75 godina postojanja i rada uručena je plaketa, koju je u ime preduzeća primio izvršni direktor, gospodin Radisav Pantelić. Plaketu mu je uručio direktor Kulturnog centra Zoran D. Pantelić.
Prigodnim poklonima Kulturni centar darivao je i Dobrilu Radović iz Viče koja je višedecenijski učesnik sabora. Kao član grupe dr Vladana Babića, učestvovala je u najatraktivnijem saborskom programu, improvizaciji dragačevske svadbe dugi niz godina.
Kao skroman vid zahvalnosti za saradnju,za arhivski materijal od izuzetnog značaja za saborsku istoriju, poklon i zahvalnica su uručeni Slobodanu Vasiliću.
Takođe, iskoristili smo priliku da se zahvalimo i jednom od najstarijih članova pevačkih grupa u našoj opštini, Živoradu Nešovanoviću iz Puhova, koji u 82. godini uspešno predvodi grupu „Srpska šajkača“, koja sledeće godine slavi jubilej – 25 godina postojanja.
Posebnu zahvalnost za učešće u organizaciji narodnog višeboja dugujemo dugogodišnjem prijatelju, kompaniji „Zastava oružje“ a.d. A nesebičnu pomoć u uspešnoj organizaciji i realizaciji višeboja, zajedno sa Zastavom već 30 godina, a i godinam pre toga, dugujemo Zoran Milutinović iz Guče.
Učeći iz prošlosti, smelo koračama u budućnost, nadajući se da će truba u Dragačevu trubiti vekovima, snažno, pitko, odvažno.
Zagrmeće dragačevska truba od 8. avgusta naredne godine, označavajući početak još jednog muzičkog slavlja. Da slavimo mladost i saborujemo još dugo godina. Hvala što ste bili deo naše proslave.
Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo!

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights