Truba kao neizostavan deo prikaza stare dragačevske svadbe

Od svega što se moglo čuti i videti za vreme Sabora, za vreme njegovih početaka, pre 60 godina, najveću pažnju privlačila je improvizacija stare dragačevske svadbe i finalno takmičenje trubača. Ta dva spektakla ostaće nezaboravna u sećanju mnogih učesnika.

Staru drgačevsku svadbu, koju je po sećanju najstarijih učesnika, režirao učitelj Jovan Pajović, gledalo je ada preko 10.000 građana. Oni su uporno po žezi neuobičajenoj za jedan septembarski dan, čekali u glavnoj ulici kada će se pojaviti ,,svatovi.“ Prvo se pojavljuju svirači za svirači idu četiri ,,enđe“, pevajući starinske svatovske pesme, a iza njih na lepom konju svečano obučena,sa crvenim valom niz leđa i đerdanom od šipuraka i lešnika oko vrata , nalazi se mlada. Preko kolena  je po starinskom običaju bila prekrivena dugačkim šalom, dok joj je sa leve strane išao dever lepo obučen u tradicionalnu narodnu nošnju, sa dugačkim vezenim peškirom do zemlje i povećm batinim u levoj ruci. Celu ceremoniju prate trubači koji zajedno sa svatovima defiluju ulicama Dragačeva.

Uz kuma ide i stari svat sa pečenim ovnom na ražnju i jabukama nabodenim na ovnujske rogove. Za kumom i starim svatom bila su četiri muškarca natpevavajući se sa ,,enđama“i naginjujući često čuturama punim vruće rakije. Tek iza njih ozbiljan i stidan jahao je na konju đuvegija. Sa leve strane mu je bio zet a s desene strane đuvegijin momak. Iza njih su išla dvojica aščija, terajući na konjima pečene ovnove i drugu hranu za dug put, zatim ozbiljan domaćin, pa četiri enđe koje pevaju i vrište. Prikaz stare dragačevske svadbe i XIX veka pokazuje prisutnu muziku kao značajan segment tradicije i običaja vezanih sponom trube u ovim krajevima.

U prikazu svadbe tokom pola veka koliko dugo traje ovaj običaj, učestvovale su izvorne pevačke grupe iz: Dubca, Kaone, Viče, Vučkovice, Dučalovića, Graba…

Izvor/ Milan Đoković, Čačanski glas, broj 37, 1962

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights