Borba za obrazovanje u zabačenim selima Arilja: Kako škole opstaju uprkos izazovima

Školstvo u udaljenim selima opštine Arilje predstavlja stub zajednice i osnovu opstanka mladih generacija na ovim prostorima. Ipak, uslovi u kojima deca pohađaju nastavu, kao i izazovi sa kojima se suočavaju roditelji, nastavnici i đaci, često su daleko od idealnih. Malobrojna sela sa smanjenim brojem učenika, problemi sa infrastrukturom, nedostatak nastavnog kadra i dug put do škole samo su neki od svakodnevnih prepreka. Uprkos svemu, važnost obrazovanja u ruralnim sredinama ostaje neupitna, jer bez njega budućnost ovih zajednica postaje još neizvesnija.

Matična škola u selu Brekovo udaljena je više desetina kilometara od Arilja. Sa izdvojenim odeljenima isto tako I vise udaljenim, održava redovnu nastavu, vrlo često pod malo drugačijim uslovima u odnosu na škole u gradu.

Deca iz udaljenih sela često su primorana da pešače i po nekoliko kilometara do škole, prolazeći kroz nepristupačne terene i loše vremenske uslove. Ipak, situacija se nedavno poboljšala uvođenjem redovne linije prevoza, koja im značajno olakšava svakodnevno putovanje. Ova inicijativa omogućava đacima bezbedniji i brži dolazak do škole, čime se smanjuje opterećenje na njih i njihove porodice.“

Ipak, postoje I udaljeni delovi sela gde autobus ne moze da dođe, takvi učenici imaju mogućnost novčane nadoknade.

Prednost seoskih škola ogleda se u manjem broju đaka, gde većina njih ima mogućnost da bolje prati nastavu koja je ponekad I poput privatnih časova. Većina đaka ovakav vid predavanja doživljava kao olkšanje.

Međutim, i dalje im nedostaju vannastavne aktivnosti, koje su u većim mestima standardni deo obrazovnog sistema, a koje bi deci u selima omogućile bogatiji razvoj i dodatno vreme provedeno u druženju sa vršnjacima.

Od malih nogu, deca na selu uče da budu snalažljivija, jer svakodnevni život zahteva mnogo više praktičnih veština. Osim školskih obaveza, često pomažu svojim porodicama u poslovima na poljoprivredi, što ih dodatno formira kao odgovorne i radne osobe. Ovakav način života, iako pun izazova, uči ih vrednostima koje su specifične za ruralne sredine – od rada na zemlji do samostalnog rešavanja problema.

Podaci o opadnju broja stanovništva naročito u seoskim sredinama ne idu u prilog ni školama u kojima je iz godine u godinu sve manji broj đaka.

Školstvo u udaljenim seoskim sredinama opštine Arilje suočava se sa brojnim izazovima, ali i dalje ostaje ključni faktor opstanka ovih zajednica. Iako nedostaju vannastavne aktivnosti i infrastruktura nije uvek idealna, prilagođeni uslovi nastave i nedavno uvedena linija prevoza pružaju podršku deci da nastave školovanje. Međutim, da bi ove škole nastavile da funkcionišu i u budućnosti, neophodno je unapređivati uslove za rad i obezbediti dodatne programe koji će zadržati mlade generacije u selima. Jer bez dece, ove zajednice polako nestaju.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights