Ko pali njive gubi pravo na subvencije

Vatrogasci su u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši tokom marta gasili čak 80 požara na otvorenom koji su nastali tokom poljoprivrednih radova. Kazna za nesavesne pojedince je 10 hiljada dinara, dok poljoprivredna gazdinstva mogu izgubiti pravo na podsticajna sredstva u periodu od dve godine.

Poljoprivredna gazdinstva za koja se utvrdi da su spaljivala strne useve i biljne ostatke i tako izazvala požar izgubiće pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi  u periodu od dve godine. Ovo je samo jedna od zakonskih novina koja bi trebala da zaustavi ovu štetnu pojavu. A ovog proleća u jugozapadnoj Srbiji gori na sve strane i pored upozorenja stručnjaka da spaljivanje biljnih ostataka nema ni jednu korisnu svrhu, već samo ide na štetu poljoprivrednicima.

Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je zakonom. Protivpožarni inspektori su na terenu i utvrđuju se činjenice. Nadležni kažu da su u toku i prekršajni postupci protiv više osoba koje su svojim nesavesnim ponašanjem izazvale požare.

Izvor Agroklub

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights