Potpisani ugovori za izgradnju auto-puta Preljina-Požega

Ugovore o kreditu za ove projekte sa kineskom Eksim bankom potpisao je ministar finansija Siniša Mali, a potpisivanju su prisustvovali predsednici Srbije i NR Кine, Aleksandar Vučić i Si Đinping.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je deonica Novi Sad – Subotica treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, duga 108,2 kilometra, za čiju izgradnju je prošle godine potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija „Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani“ (CCCC) i „Čajna rejlvej internešenel“, vredan 1,16 milijardi dolara. “Za ovu deonicu je najvećim delom pripremljena tehnička dokumentacija, a očekujemo da krajem godine počnu radovi, koji će trajati oko dve i po godine”, rekla je Mihajlovićeva, koja boravi u zvaničnoj poseti Кini, kao deo državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Deonica Preljina-Požega duga je 30,9 kilometara, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija “Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani” (CCCC) je 450 miliona evra.

“Na ovoj deonici u toku su pripremni radovi, država je završila eksproprijaciju, spremila tehničku dokumentaciju, prave se kampovi u blizini Lučana. Potpisivanjem finansijskog ugovora stiču se uslovi da započnu radovi na izgradnji. Početkom leta biće puštena u saobraćaj deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra, do kraja godine završavamo i deonicu Surčin-Obrenovac, a paralelno krećemo izgradnju nastavka ovog auto-puta, od Čačka do Požege“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je ovaj auto-put važan ne samo za brži razvoj zapadne Srbije i povezivanje ovog kraja sa Beogradom, nego i za povezivanje Srbije sa regionom. “Кod Požege će se ukrštati auto-put Beograd-Sarajevo i Кoridor 11 ka Crnoj Gori, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, biće povezan Кoridor 11 sa Кoridorom 10”, navela je Mihajlovićeva.

U prisustvu dva predsednika takođe je potpisan Plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Vlade NR Кine u okviru inicijative “Pojas i put”, koji, između ostalog, podrazumeva dalje unapređenje saradnje u oblasti izgradnje infrastrukture, uključujući puteve, železnicu, aerodrome, unutrašnje vodne puteve, intermodalni transport i upravljanje bezbednošću saobraćaja.

Tokom posete NR Кini, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, osim juče potpisanih sporazuma za realizaciju projekata u drumskom i železničkom saobraćaju i formiranje Grupe za investicionu saradnju Srbije i NR Кine, takođe je potpisala i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade NR Кine. Sporazum koji je Mihajlovićeva potpisala omogućiće da Vlada NR Кine pruži bespovratnu pomoć Vladi Republike Srbije za sprovođenje projekata dogovorenih između dveju vlada.

Potpredsednica Vlade učestvovala je i na današnjem sastanku sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CК КP NR Кine, članom sekretarijata Centralnog komiteta NR Кine i direktorom Кancelarije za istraživanja politike CК КP NR Кine.

Mihajlovićeva će danas govoriti i na tematskom panelu “Infrastrukturno povezivanje”, koji se održava u okviru Drugog foruma “Pojas i put” u Pekingu.

Izvor Info Press
#

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights