Prodaja Budimke zakazana za 11. jun

Požeška „Budimka“, čiji džemovi, pekmezi, sokovi, su nekada dominirali jugoslovenskim tržištem i bili kičma poljoprivrede ovog kraja, posle dugo godina tavorenja uskoro kreće u novi život, sa novim vlasnikom.

Prodaja ovog preduzeća, čije bankrotstvo je proglašeno krajem pretprošle godine, zakazana je za 11. jun, a početna cena biće oko 4,5 miliona evra. S obzirom na imena koja se vode kao potencijalni kupci, ali profit koji obećavaju brend i potencijali „Budimke“, očekuje se da će prodajna cena drastično odudariti od početne.

„Obaveštenje o prodaji proslediću svima koji su se interesovali za „“Budimku“, a njih je 24″, kaže za Blic Đorđe Zečević, poverenik stečajnoj upravnika za ovu firmu.

Zečević ne želi o imenima potencijalnih kupaca, osim da se radi o kompanijama iz Srbije, Evrope i Azije. Odavno se, dodaje Blic, zna da je među njima Petar Matijević koji odavno već ima sve papire o preduzeću. Želja njegova je, kako se nezvanično priča, da zadrži program voćnih sokova, marmelada, džemova, ali i povrtarski, jer u Vojvodini poseduje ogromne plantaže sa kojih bi obezbeđivali sirovinu.

„Matijevićeva želja je, s obzirom na to da Budimka ima i kapacitete za preradu mesa, da u Požegi proširi poslovnu imperiju“, kaže izvor Blica upućen u imena potencijalnih kupaca.

Matijević će žestoku konkurenciju imati među stranim kompanijama. Dve iz Kine su zainteresovane za „Budimku“, a o ponudi jedne od njih glasno se čulo 2016. prilikom dolaska kineskog predsednika Si Đingpina u Beograd. Tada je rečeno da kompanija iz provincije Hebei želi u požešku firmu da investira 15 mil EUR, stvori mrežu od 1.000 kooperanata i u Kini otvori fabriku sa imenom „Budimke“ koja bi sirovine kupovala iz Srbije. Za „Budimku“ su se interesovali i „Al Dahra“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedan konzorcijum iza kojeg stoji ruski, nemački i mađarski kapital i još nekoliko domaćih i stranih kompanija.

„Za nas nije bitno ko će da je kupi, bitno je da to bude što pre i da Budimka počne sa radom. Dok je preduzeće radilo pre par godina tu sam prodavao industrijsku jabuku za 14,5 dinara po kilogramu, a sada ne mogu da je prodam nakupcima ni za tri dinara. Neposlovanje Budimke je jedan od razloga zbog čega u požeškom kraju propada na stotine tona jabuke koja ne može da nađe kupca“, kaže za „Blic“ Dragan Krstonoć, poljoprivrednik iz Milićevog Sela kod Požege.

Posle turbulentnih 90-ih kada su počeli problemi, očekivalo se da će „Budimka“ u godinama tranzicije privatizacijom stati na noge. Ispostavilo se da nije bilo tako, pa su posle poništenja privatizacije radnici sami nastavili proizvodnju, ali bilo je to kratkog daha. Pogoni nekada čuvene firme utihnuli su decembra 2015. a dve godine kasnije proglašeno je njeno baknrotstvo kojim je „Budimka“ oslobođena 13 mil EUR duga.

Inače, postojala su očekivanja lokalne samouprave da Budimka bude prodata do kraja 2018. ili početkom 2019, a tada je bilo reči o čak 20 potencijalnih investitora.

Izvor Info press

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights