Tužilaštvo: Uslovne kazne zbog korupcije u Prijepolju, Arilju i Novom Pazaru, bivšem predsedniku opštine Arilje – godinu dana zatvora

Foto: www.pixabay.com / Presuda, sud, pravda

U Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu za Insajder je rečeno da je na uslovne kazne pravnosnažno osuđeno 15 uhapšenih početkom novebra u policijskoj akciji suzbijanja koupcije i finansijskog kriminala u Prijepolju, Arilju i Novom Pazaru. Oni su s Tužilaštvom zaključili sporazum o priznanju krivičnog dela za koji se terete.

Bivši predsednik Opštine Arilje M.N. je presudom kojom se usvaja sporazum o priznanju krivičnog dela pravnosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i oduzeta mu je imovinska korist u iznosu od 500.000 dinara, dok je troje osuđenih dobilo kazne kućnog zatvora. Pred Tužilaštvom u Kraljevu još je u toku postupak protiv 11 optuženih, među kojima su i dva bivša predsednika opština Prijepolje i Arilje D. Z. i Z. T.

Kako je u odgovoru za Insajder navela rukovodilac posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu Sanja Protić u predmetu koji se odnosi na štetu budžeta opštine Prijepolje, iz naredbe o sprovođenju istrage i krivične prijave, proizilazi da postoje osnovi sumnje da su okrivljeni budžetu Prijepolje naneli štetu u iznosu od ukupno 5.750.000,00 dinara.

Prema sporazumu o priznanju krivičnog dela zloupotreba službenog položaja koji je sa Tužilaštvom zaključila, direktorki Predškolske ustanove “Miša Cvijović” I. K. izrečena je uslovna osuda tako što joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od pet meseci koja se neće izvršiti, ukoliko u roku od tri godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo.

Uslovna osuda tako što im je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci koja se neće izvršiti, ukoliko u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti presude ne učine novo krivično delo izrečena je i članovima Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu B. N, B. D, D. Ć, M. N. i N. B. za krivično delo nesavestan rad u službi.

Postupak se još vodi protiv bivšeg predsednika Opštine Prijepolje D. Z. zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i krivičnog dela trgovina uticajem, kome je 23. decembra ukinut pritvor u kome se nalazio od hapšenja početkom prošlog meseca, kao i protiv dva člana Komisije za dodelu budžetskih sredstava u sportu – M. M. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju i N.S, koji je i direktor Turističke organizacije, zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Budžet Opštine Arilje oštećen za gotovo1,4 miliona dinara

Visina štete pričinjena budžetu opštine Arilje, do sada utvrđena pravnosnažnim sudskim odlukama, iznosi 1.395.000 dinara, koliko je, prema navodima Protić, ukupno i oduzeto od okrivljenih. 

Bivši predsednik Opštine Arilje M.N. je nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivice osuđen zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i oduzeta mu je imovinska korist u iznosu od 500.000 dinara.

Predsednik FK “Budućnost” Arilje M.S. je zbog produženog krivičnog dela pranje novca osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koju će izdražavati u prostorijama u kojima stanuje, kao i na novčanu kaznu u određenom iznosu od 100.000 dinara, a oduzeta mu je i imovinska korist u iznosu od 795.000 dinara.

Zbog zloupotrebe službenog položaja u pomaganju na petomesečni kućni zatvor uz primenu mere elektronskog nadzora osuđeni su predsednik Mesne zajednice Kruščica T. K. i odgovorno lice u privrednom društvu iz Arilja J. M, dok je od privrednog društva čiji je zakonski zastupnik, oduzeta imovinska korist u iznosu od 100.000 dinara.

Uslovnu osudu na taj način što joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od pet meseci, koja neće biti izvršena ukoliko u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo izrečena je zamenici načelnika Opštinske uprave Opštine Arilje R. N. V. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja. Isto je presuđeno i u slučaju B. V, koji je zamenik predsednika Opštine Arilje, a zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave.

Zbog produženog krivičnog dela pranje novca na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koja kazna se neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od godinu dana ne izvrši novo krivično delo i na novčanu kaznu u određenom iznosu od 100.000 dinara osuđen je vlasnik preduzetničke radnje iz Arilja Ž. R.

Petomesečna zatvorska kazna zbog zloupotrebe službenog položaja, prema uslovnoj osudi, neće biti izvršena ni protiv zaposlenog u Odeljenju za budžet i finansije Arilje B. M, ukoliko u roku od godinu dana ne izvrši novo krivično delo.

Svi oni u sa Tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivičnog dela i presude su pravnosnažne.

Produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja priznao je i načelnik Opštinske uprave Arilje G.P, međutim odluka po navedenom sporazumu sa Tužilaštvom još nije pravnosnažna, dok je postupak protiv bivšeg predsednika opštine Arilje Z. T. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog dela trgovina uticajem u toku.

Uslovne kazne i za okrivljene koji su priznali krivicu u Novom Pazaru

I među uhapšenima u Novom Pazaru su funkcioneri lokalne samouprave ali i odgovorna lica javnih preduzeća, a sporazum o priznanju krivičnog dela za koje se terete sa Tužilaštvom je zaključilo pet okrivljenih, kojima je izrečena uslovna osuda, dok se postupak vodi protiv još sedam lica.

Zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u Novom Pazaru Novosađanima K.I. i M.D, kao i N.I iz Kruševca, nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela, izrečena je uslovna kazna, na taj način što im je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od godinu dana ne izvrši novo krivično delo.

Prema sporazumu sa Tužilaštvom, istu kaznu dobio je i Kragujevčanin E.D. zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Ukoliko u roku od godinu dana ne izvrši novo krivično delo, na izdržavanje petomesečne zatvorske kazne neće ići ni direktor JKP ,,Gradska čistoća” Novi Pazar kome je uslovna osuda izrečena zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Pred posebnim odeljenjem Višeg javnog Tužilaštva u Kraljevu zbog zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom postupak se vodi protiv A.S, I.A i V.E, svi iz Novog Pazara i P. N. iz Subotice, ali i još tri Novopazarca – pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara E. Š, zbog dva krivična dela trgovina uticajem, direktora JP ,,Zavod za urbanizam”S. Lj, zbog dva krivična dela zloupotreba službenog položaja i D. M, koji je zaposlen u Gradskoj upravi, zbog četiri krivična dela trgovina uticajem.

Tužilaštvo za Insajder navodi da je prilikom pregovaranja o vrsti i visini izrečenih krivičnih sankcija imalo u vidu sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenih: stepen krivice, propisanu kaznu za konkretno krivično delo, te da li su radnje izvršenja preduzeli iz ličnog koristoljublja, visinu pribavljene imovinske koristi (za sebe ili druge), broj radnji izvršenja krivičnog dela, kao i lične i porodične prilike okrivljenih, a pre svega njihovu raniju  neosuđivanost. 

„Istovremeno, Tužilaštvo je imalo  u vidu i činjenicu da su osuđena lica priznala izvršenje krivičnog dela, čime je znatno skraćeno trajanje krivičnog postupka, a samim tim i troškovi prouzrokovani vođenjem postupka, te da su njihove odbrane doprinele razjašnjenju činjeničnog stanja“, ističe se u odgovoru Insajderu.

Podsetimo, svi oni su uhapšeni u akciji policijeusmerenoj na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije, a teretili su se da su počinili više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

O hapšenju, između ostaliih, i bivših predsednika opština javnost je prvo obavestio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u obraćanju građanima rekao da su uhapšeni iz redova Srpske napredne stranke i da ne sme da bude važno ko je iz koje stranke, već da ljudi znaju da su oni koje biraju tu da rade za njihovo dobro.

Nakon izjave predsednika Blic je preneo da su među uhapšenima bivši predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović i bivši predsednik opštine Arilje Miloš Nedeljković.

Zindović je funkciju predsednika opštine obavljao u dva navrata od 2009. do 2012. godine i od 2016. do 2020, a prema sopstvenim rečima, član je Srpske napredne stranke od njenog osnivanja, dok je Nedeljković na čelo opštine Arilje došao 2018. godine nakon što je ostavku na tu funkciju podneo Zoran Todorović.

Prema pisanju medija među uhapšenima u Novom Pazaru su funkcioneri Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića koja je uputila protestnu notu u vidu saopštenja zbog, kako navode, načina njihovog privođenja.

U odbranu uhapšenih stao je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac koji je istakao da je uveren da privedeni radnici i funkcioneri Gradske uprave nisu zloupotrebili svoj položaj da bi dobili ličnu i materijalnu korist.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima ocenio da se radi o ljudima i porodicama visokih moralnih standarda i ljudskih kvaliteta, nazivajući način njihovog privođenja „apsolutno neprihvatljivim“.

Izvor: Insajder

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights