Lučani: Štab za vanredne situacije razmatrao epidemiološku situaciju

Štab za vanredne situacije opštine Lučani je danas održao svoju 109 sednicu na kojoj je, najpre razmatran i usvojen izveštaj o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, usled širenja zarazne bolesti Kovid 19. Direktor Doma zdravlja dr Danica Stefanović je istakla da je od početka pandemije registrovano i lečeno 1835 naših sugrađana. Trenutno je 112 zaraženih na teritoriji naše opštine. Primetno je da je jedan od glavnih uzroka stalnog priliva pozitivnih stalna nedisciplina u poštovanju preventivnih mera građana. Naime, nakon svake masovne sahrane usledi povećani broj pozitivnih na kovid. Do sada je 2690 naših sugrađana vakcinisano i revakcinisano dok je 1557 građana primilo prvu dozu i sledi njihova revakcinacija koja se isključivo mora obaviti u domovima zdravlja Lučani i Guča, istakla je doktorka Stefanović.

Doktorka navodi da je od 21. aprila organizovana vakcinacija bez zakazivanja u domovima zdravlja u Lučanima i Guči kao i u seoskim ambulantama. Do je do kraja maja planirano da broj vakcinisanih sugrađana sa obe doze bude preko 4000, kako bismo dostigli uslove usporenog zaražavanja sa lakšom kliničkom slikom kao i da je od primarnog značaja za usporavanja virusa, fizička distanca, nošenje maske i izbegavanje svakog vida okupljanja, posebno za predstojeće praznike, Vaskrs i Prvi maj.

Štab za vanredne situacije je na sednici doneo i Plan zaštite i spasavanja opštine Lučani koji je izradila kompanija Almaks iz Beograda a na osnovu Procene rizika od katastrofa opštine Lučani. Ovim planom zaštite definisane su sve snage zaštite, procedure za sprovođenje, subjekti koji se angažujusa preciziranim stručno-operativnim timovima, pri mogućim katastofama. Planom su obuhvaćene i mere civilne zaštite: uzbunjivanje, evakuacija, sklanjanje, zbrinjavanje ugroženih i nastradalih, prva medicinska pomoć, asanacija terena, upotreba snaga i subjekata zaštite i spasavanja. Sledi upotpunjavanje Plana sa dodatnim podacima iz svake mesne zajednice o strukturi stanovnika po polu, starosti i zdravstvenom stanju. Plan zaštite i spasavanja biće dostavljen najpre, Opštinskom veću a onda i Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje.

Na sednici Štaba razmatran je i izveštaj o preduzetim merama na vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine, informacija o imenovanju poverenika civilne zaštite po mesnim zajednicama, kao i doneta odluka o nabavci opreme za članove štaba.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights