Arilje među 18 gradova i opština potpisnica Sporazuma o saradnji u slivu Zapadne Morave

U cilju prevencije, upravljanju rizicima od katastrofa elementranih nepogoda i pravovremenog zajedničkog delovanja, gradovi Kraljevo, Čačak, Kruševac, Užice i Novi Pazar, i opštine Vrnjačka Banja, Trstenik, Knić, Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina, Tutin i Aleksandrovac potpisali su Sporazum o međuopštinskoj saradnji u slivu Zapadne Morave I formiranju zajedničke službe za poslove civilne zaštite jedinica lokalne samouprave.

Važnost upravljanja krizom više puta istakla se kao veoma važna naročito u mestima potpisnicama sporazuma.

Zaista je ovo veoma impresivan dan, imali smo priliku da vidimo opremu, veliku posvećenost i želju da se civilna zaštita unapredi u vanrednim situacijama. Odabrali smo upravo ovo mesto u slivu Zapadne Morave jer je ovo područje veoma podložno poplavama i zemljotresima – rekao je  Nj.E. ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Srbija se trudi da stvori sveobuhvatan i moderan sistem lokalne prevencije i odgovora na katastrofe, a u tome su najvažnija karika baš lokalne samouprave

-Veoma je važno da svi shvate da se elementarnim nepogodama bavimo svakodnevno I neprestano, bez obzira što je prošlo 7 godina od katarsofalnih poplava 2014. Godine. Ne bavimo se posledicama kada se nepogode dogode. Bavimo se prevencijom kroz ulaganja u infrastrukturu ali I kroz rad na unapređenju sistema. Rad na infratsrukturi u jednoj opštini, proširenje korita reke, jačanje nasipa, povećava protočnost vode I povećava rizik u opštini nizvodno. Zbog toga je važno da opštine sarađuju kada je u pitanju prevencija – istakao je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Opštinu Arilje prošle godine zadesila je poplava koja je nanela štetu velikom broju domaćinstava.

Opština Arilje ulaže u prevenciju pa tako u saradnji sa ,,Srbijavodama“ radi na proširivanju i čišćenju rečnih korita reke Moravice koja je u najvećem broju slučajeva pravila problem. Pored toga sanirani su potoci na kritičnim mestima u naseljenim mesnim zajednicama, koji nikada nisu bili regulisani. Veoma je značajno što možemo zajednički da delujemo u odnosu prema državi i Evropskoj uniji kao potencijalnom donatoru – naveo je Predrag Maslar predsednik opštine Arilje.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights