Velika potražnja za malinom, otkupna cena raste

Jako nevreme praćeno gradom pogodilo je sela ivanjičkog kraja. Velika  materijalna šteta pričinjena je na poljoprivrednim usevima u selima Međurečje, Cerova i Prisoje. I ovaj put najviše su stradali malinjaci. Ipak, ukoliko se ostvare trenutne najave, ove godine će kilogram “crvenog zlata“, u otkupu, vredeti oko 300 dinara! Informacije sa terena govore da hladnjačari i otkupljivači proizvođačima već nude ugovore o otkupu ovogodišnjeg roda po pomenutoj ceni, rekao je z Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Ovo je najviša ponuđena cena u protekle dve decenije, što je preko 2,5 evra, a do rasta cene došlo je zbog velike potražnjeza malinom, na šta je uticao slabiji rod ovog voća u Čileu, odakle određene količine neće stići na evropsko tržište. Kada se generalno pogleda, to je dobro, ali je sigurno da će za cenu od 300 dinara otkupljivači insistirati na kvalitetu ploda. I malinari se nadaju dobroj sezoni. Svi se slažu da je potrebna cena koja je stimulativna, koja će da pokriva troškove i sa kojom proizvođači mogu da zarade određenu količinu novca

Država će ove godine subvencionisati sve proizvođače koji žele da promene sadni materijal sa čak 90 odsto. To je velika šansa za malinare da imaju veće prihode, a samim tim i bolju zaradu sada kad je potražnja ogromna, dodaje Radović. Na satanku sa Branislavom Nedimovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije, iskazana je dobra volja ministarstva da se maksimalno pomogne, te da je  mogućnost izvoza srpske maline sada mnogo veća, pa bi malina iz naše zemlje svoj put mogla pronaći i u Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Skandinavskim zemljama.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights