Lučani: Skupština usvojila izveštaj o izvršenju i prvi rebalans budžet

U Lučanima je danas održana sednica Skupštine opštine na kojoj je usvojen izveštaj o izvršenju budžeta opštine Lučani za period januar – jun 2021.godine. Ukupni prihodi u ovom periodu iznose 350 miliona dinara, što je u odnosu na isti period prošle godine više za oko 25 miliona ili 7,6 odsto. U šestomesečnim prihodima budžeta najveće učešće imaju prihodi od poreza na zarade oko 135 miliona, prihodi od transfera u iznosu od 83 miliona, dok se od poreza na imovinu građana, komunalnih taksi za isticanje firmi i prihoda od prodaje dobara i usluga, u budžet slilo oko 113 miliona dinara.
Ukupno izvršeni šestomesečni rashodi i izdaci iznose 337 miliona dinara i to: 57 miliona za kapitalno održavanje objekata, 54 miliona za zarade budžetskih korisnika (škole, predškolske ustanove, Kulturni centar, biblioteka, Turistička organizacija, pravobranilaštvo i organe opštine), 38 miliona za usluge održavanja puteva, 17 miliona za održavanje javnih površina, 13.5 miliona subvencija za poljoprivredu, 10 miliona za javnu rasvetu u mesnim zajednicama, 8.5 miliona za prevoz učenika, 19 miliona za upravljanje otpadom, 7.5 miliona za izgradnju akumulacije „Svračkovo“, 6.5 miliona za podršku sportskim organizacijama, 24.5 miliona za osnovno obrazovanje, 10 miliona za srednje obrazovanje, 4.7 miliona za biblioteku, 10 miliona za Kulturni centar, 12.5 miliona Turističkoj organizaciji, 12 miliona za rekonstrukciju sportskog centra u Guči, 1.2 miliona za mesne zajednice, 10 miliona preduzeću „Putevi“ i „Ratko Mitrović“ za kapitalne radove na saobraćajnoj infrastrukturi, 10 miliona za socijalnu zaštitu, 3.5 miliona crkvenim zajednicama.

Odbornici su na 24. skupštinskom zasedanju razmatrali i usvojili predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine za 2021. godinu. Razlog za rebalans budžeta je preraspodela sredstava u iznosu od oko 40 miliona dinara i to: verske zajednice dodatnih 4,5 miliona za završetak radova na crkvama u Lučanima, Velesu i Donjoj Kravarici, za završetak sportske hale u Lučanima 12 miliona dinara, za otkup zemljišta za bedem 5,5 miliona, 7,5 miliona za vodovod u MZ Lisice, dodatnih pet miliona za JP „Dragačevo putevi“, dva miliona JKP „Komunalac“ Lučani i 4,5 miliona za izgradnju nove zgrade Mesne zajednice Đerać.
Na sednici je usvojena i odluka da se trećem i svakom narednom detetu u porodici, školskog uzrasta do osmog razreda, omogući besplatna kuhinja. Za ostvarivanje ovog prava Centru za socijalni rad treba dostaviti izvod iz knjige rođenih i potvrdu da su redovni učenici. Usvojene su i izmene pravilnika za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć da biomedicinski potpomognutu oplodnju gde je za ovu pomoć starosna granica žena do 47 godina života.
Odbornici su usvojili i predlog odluke o rashodima za usluge socijalne zaštite koja se odnosi na decu sa posebnim potrebama za koju je angažovano 13 ličnih pratilaca a u okviru projekta koji svake godine, zajedno sa lokalnom samoupravom finansira i nadležno ministarstvo. Za realizaciju ovog projekta ukupno je potrebno 4,8 miliona dinara, od čega država finansira 1,9 miliona, dok se iz budžeta izdvaja 2.9 miliona dinara.

Skupština opštine Lučani je na današnjoj sednici razmatrala i usvojila izveštaje o poslovanju regionalnih javnih preduzeća „Rzav“ Arilje i „Duboko“ Užice tokom prvih šest meseci ove godine.
U izveštaju o radu JP „Rzav“ Arilje navodi se da je ovo javno preduzeće za šest meseci isporučilo osam miliona kubika vode njenim korisnicima, gradu Čačak i opštinama Gornji Milanovac, Arilje, Lučani i Požega i ostvarilo prihod od 143 miliona dinara. Poslovni rashodi za prvih šest meseci su oko 149 miliona i preduzeće trenutno beleži gubitak od šest miliona dinara. Inače, ovo javno preduzeće se suočava sa smanjenom količinom vode koja se isporučuje, zbog konstantnog nedostatka voda u reci Rzav kao i izuzetno nepovoljnih vremenskih uslova, visokih temperatura i izostanka kiše.
Na sednici je usvojen i šestomesečni izveštaj o radu JKP „Duboko“ Užice u kome se navodi da su ukupni prihodi ovog preduzeća za šest meseci 160 miliona dinara. Poslovne prihode čine prihodi od deponovanja i prihodi od selektovanog otpada. U navedenom periodu preduzeće beleži trenutni gubitak od 14 miliona dinara.
Na 24.sednici SO Lučani usvojena je i odluka o mreži predškolskih ustanova, donet program korišćenja sredstava za unapređenje životne sredine, usvojeni su izveštaji o radu Opštinske uprave i Turističke organizacije „Dragačevo“ , kao i odluka o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu opštine Lučani.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights