ČUVAR NARODNE BAŠTINE: Održano 60. Raspevano Dragačevo

Na letnjoj pozornici Kulturnog centra, tradicionalno na treći Vaskrs, održana je manifestacija sa dugom tradicijom. Raspevano Dragačevo traje već 60 godina, prateći u stopu svoju zvezdu vodilju – Dragačevski sabor trubača.
Ova atraktivna kulturno-umetnička manifestacija, nekada se održavala zimi, u dragačevskim selima, u organizaciji Doma kulture, današnjeg Kulturnog centra, koji ove godine slavi 60 godina od osnivanja. Tom prilikom prezentovalo se sve najbolje što su pripremile brojne izvorne grupe, trubači i kulturno-umetnička društva, a na završnoj priredbi u Guči birani su oni koji će predstavljati Dragačevo na raznim takmičenjima i smotrama.

Programski, Raspevano Dragačevo, usmereno je na predstavljanje kulturne baštine dragačevskog kraja. Okupljaju se pevačke grupe, KUD-ovi, kazivači narodnih mudrosti, samouki slikari, svirači na tradicionalnim instrumentima. To smo učinili i ovom prilikom, šezdeseti put!
Od 14 sati počela je prodajna izložba u okviru koje su posetioci mogli da vide, ali i pazare rukorade, proizvode specifične za ovaj kraj. Među izlagačima su bili naši prijatelji i saradnici iz Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva, Udruženja seoskih žena Dragačeva, kolege iz Turističke organizacije opštine Lučani i samostalni proizvođači iz Dragačeva.

A od 15 sati začule su se trube! Na radost. Na veselje.
I kako je svojevremeno Branko V. Radičević je zapisao: „Moj glas je slab. Nemam snage da nadvičem trubu. Sve što sada govorim, kazaće vam truba. Ona neprestano samo o tome govori. I progovorila je našim glasom… Ona se potpuno pripitomila u Dragačevu. Ne poziva na juriš. Neće u rat. Započinje kolo. Svetkuje. I razastire radost. I zato je dobrodošla. Kao preporoditeljka.“ Trube su zatrubile iz srca Dragačeva, i to trube orkestara: Marka Trnavca iz Mršelja, „Dragačevske trube“ Dragana Pavlovića iz Guče i „Dragačevski podmladak“, trubački orkestar koji čine dečaci iz Rtiju i Kotraže, pod vođstvom Janka Varagića.

I mada se na momente činilo da će se vreme promeniti, truba nije dala kiši ni prići Guči. „Otrubili„ smo oblake na veliku radost posetilaca ove manifestacije.
U programu su učestvovale i pevačke grupe iz Dragačeva: „Srpska šajkača“, Puhovo, „Dragačevski vez“, Lučani, „Dragačevci“, Guča, „Dragačevke“, Guča i novoosnovana grupa „Staro Dragačevo“, Guča.
Gošća iz Beograda, koja po ocu vuče korene iz sela Lisice, Jelena Joković, multiinstrumentalista, pokazala je umeće sviranja na fruli, trubi i guslama. Talentovani Nikola Dukanac iz Vučkovice, učenik muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ u klasi profesorke Gordane Popadić – Dragićević, odsvirao je dve numere na harmonici.
Naši prijatelji iz KUD „Abrašević“ spletom igara iz različitih delova Srbije ulepšali su i razdrmali prestonicu trube.
Na ovaj način smo najavili 61. Dragačevski sabor trubača koji će se ove godine organizovati u periodu od 5 -7. avgusta.
Do skorog viđenja, u zdravlju i veselju!

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights