,,Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji“

Kao učesnik velikog međunarodnog projekta Eko-škola i aktivnosti koje u sklopu toga sprovodi, od 16-20. maja 2022. godine, Srednja škola“Dragačevo“,odeljenje u Lučanima, bila je domaćin interaktivne izložbe ,,Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji“. Ovaj putujući projekat osmislio je Francuski institut u Srbiji, a realizuje se u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji. Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta. Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke.

Projekat „Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!“ treba da probudi svest o problemu klimatskih promena kod građana Srbije, da ubedi preduzeća i javne ustanove da je zeleni rast nova prilika za razvoj i da promoviše jednostavna i operativna rešenja koja svako od nas na svom nivou može da primeni i da se na svoj način bori protiv klimatskih promena.

Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislio Centar za promociju nauke, ali i Kutkom za društvene mreže koji je pripremila kancelarija programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.
Ovaj projekat objedinjuje srpske i francuske aktere u ovoj oblasti, već razvijena rešenja ovog problema u obe zemlje i nudi priliku za razmenu mišljenja, dobre prakse i inovacija u okviru naučnih debata koje su dostupne svima. Karavan za klimu je putujući projekat koji će se održati u više gradova na teritoriji Srbije.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights