Srpska varoš u avgustu postaje „centar sveta“

Varoš u Moravičkom okrugu proslavila je Srbiju širom sveta zahvaljujući instrumentu koji ili obožavate da slušate ili, kad ga čujete, bežite glavom bez obzira.

U regionu Dragačeva, u varošici Guča od 1961. godine održava se Dragačevski sabor trubača, manifestacija zahvaljujući kojoj je Srbija stigla na turističku mapu velikog broja Evropljana koji vole našu muziku, tradicionalnu hranu sa ovog podneblja i pre svega zabavu koja traje danima.

Festival koji je počeo prilično stidljivo prerastao je u zaštitni znak ovog dela Srbije.

Osim podizanja saborske zastave i takmičenja trubačkih orkestara, posetioci mogu da se upoznaju i sa starim zanatima, ali i da iskuse čari kafanskog i šatorskog derta u miksu koji čine grmljavina trube uz arome tradicionalnih srpskih jela, roštilja i nezaobilaznog pečenja.

Sabor u Guči je bez ikakve sumnje fenomen koji je proslavio ovu srpsku varošicu i zaintrigirao više miliona ljudi iz celog sveta.

Tome u prilog govori i podatak da je u Guču, koja inače broji nešto manje od 2.000 stanovnika, 2009. godine došlo čak 600.000 zaljubljenika u zvuke trube i dobar provod.

O muzičkom fenomenu u Guči snimani su dokumentarni filmovi, a pre 10 godina odbranjena i prva doktorska disertacija. Dirigent i sociolog iz Niša dr Dragoslav Petrović odbranio je na Filozofskom fakultetu u rodnom gradu doktorsku disertaciju pod naslovom “Mesto i domašaj Dragačevskog sabora u kulturnom miljeu Srbije”.

Izvor/Telegraf

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds