OBELEŽENO 107 GODINA BITKE NA VRANOVCU, U VELIKOM RATU

Na brdu Vranovcu, u ataru sela Roćevići, na tromeđi sela Roćevići, Kaona i Tolišnica, danas je obeležena 107- ma godišnjica od bitke na Vranovcu.
Glavnina Srpske vojske i veliki broj civila, posle pada Kraljeva, 3.novembra, u ruke Austrogarske vojske, povlačila se dolinom Ibra prema Ušću i Raški.
Snage AU vojske, u jačini od preko 35 hiljada vojnika, krenule su iz Kraljeva da preko Dragačeva, Čemerna i Radočela, siđu u dolinu Studenice, a zatim udare na čelo kolone i tako je preseku i razbiju.
U zaštitnici glavne vojne kolone Srpske vojske, bile su snage Prve Armije, pod komandom vojvode Živojina Mišića, a u okviru njih Drinska divizija drugog poziva i Dunavska divizija drugog poziva.
Predborbe i manevarski sudari desili su se u visini sela Goračići i brda Vis na Jelici planini.
Glavna bitka desila se na brdu Vranovac, između Tolišnice i Roćevića. Glavnina austrougarskih snaga udarila je na Vranovac, gde se nalazila levo krilo srpske zaštitnice, na kojem je bio Užički odred pod komandom pukovnika Ivana Pavlovića.
Glavni udar primio je čuveni Četvrti pešadijski puk „Stefan Nemanja“, Prvog i Trećeg poziva.
U strahovitoj borbi poginulo je najmanje 215 srpskih oficira i vojnika, i neindetifikovan broj austrougarskih vojnika.
Glavnina austrougarskih snaga vraćena je na početne pozicije prema Kraljevu.
Tako je odbranjen jedan od najsnažnijih udara na glavninu srpskog zbega koji je uspeo da se povuče prema Kosovu i Metohiji, i docnije pređe Albaniju.
Austrougarski okupatori su se besramno i žestoko osvetili Srbima za poraz u ovoj velikoj bitci. Zarobili su veliki broj civila, sa područja Kaone, Gornjeg i Donjeg Dubca i Tolišnice.
Neki su ubijeni na kućnom pragu, a neki su odvedeni u Guču, gde su ubijeni u porti crkve Svetog Arhangela Gavrila.
Već više od deset godina, udruženje „Dragačevo -Jovan Bojović“, „Bratstvo Jovan Bojović“ i druga rodoljubna udruženja obeležavaju sećanje na junake koji su dali svoj život, od kojih je veliki broj sa područja dragačevskog sreza, na brdu Vranovac, tog novembra 1915. godine.
Vremenom su se u obeležavanje uključio i grad Kraljevo i taj datum postao je deo zvaničnih memorijala grada Kraljeva.
Na ovogodišnjem skupu učestvovali su i predstavnici grada Užica, u čijem gradu se i nalazila kasarna Četvrtog pešadijskog puka „Stefan Nemanja“.
Pored predstavnika ova dva grada, memorijal su uveličali i predstavnici opštine Požega, kao i članovi desetak veteranskih i rodoljubnih udruženja građana.
Neka je Slava srpskim junacima i večni pomen njihovoj žrtvi za Slobodu i Spas Otadžbine.

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds