” Bog masakra”

U utorak 15.novembra, u Domu kulture u Lučanima od 20 časova, pozorišna predstava” Bog masakra”. Ulaz slobodan.
“Bog masakra” je komedija situacije. Dva para se kao roditelji susreću da bi porazgovarali o suštinski bezazlenom incidentu koji se dogodio među njihovom decom, da bi, kako razgovor odmiče, njihov odnos postajao sve dubiozniji, do potpunog vraćanja na početak i tuču, koja se sada pojavljuje na vidiku među njima. Za jedan deo zapleta ključan je otac “nasilnika”, Alen, advokat u sred skandala sa jednim od lekova farmaceutske kompanije koju zastupa. Zbog toga mu telefon non-stop zvoni i ljude oko njega dovodi do ludila. Drugi deo scene rezervisan je za majku “žrtve”, Veroniku, koja je agilni borac za ljudska prava i dostojanstvo, i upravo piše knjigu o pokolju u Darfuru…
Ni Alenova žena Aneta, ni Veronikin muž Mišel nisu cvećke. Iako kao ono što se zove obični i normalni ljudi ispočetka igraju drugorazrednu ulogu u spektakularnom okršaju nezainteresovanog oca i prezainteresovane majke, i njihovi će se živci istanjiti, pa će pokazati svoje pravo domaćinsko naličje.
Sada već može biti jasno da je Jasmina Reza pažnju svom dramskom delu pribavila briljantno slažući nivoe i slojeve koji se protežu od svakodnevice do visoke politike. Sve teče prirodno i neusiljeno, od izbora likova, preko odnosa među njima, do situacije u koju će zapasti. Biti dete, supružnik, roditelj, manje ili više uspešan član društva, srediti stan ili kuću, nije isto što i srediti život, čitav svet. U “Bogu masakra”, to je povezano sa celim civilizacijskim hodom kojem se ljuštura može promeniti, ugladiti, ali iznutra je uvek reč o istoj vrsti nakaradnog.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights