,,Pavlovića konaci“ za kratko vreme osvojili turiste
Iako su počeli da rade samo pre dve godine , Pavlovića konaci „ iz Kotraže, stekli su ogromnu popularnost i naklonost turista da se sada u jeku turističke sezone traži krevet više. Ovo etno domaćinstvo raspolaže sa 25 ležajeva raspoređenih u pet objekata i nedavno ovorenim restoranom za goste . Hrana je vrhunskog kvaliteta , domaća , tradicionalna.Trenutno su svi kapaciteti popunjeni , a gosti dolaze i iz zemlje i iz inostranstva . U kategorizaciji etno domaćinstava Turističke organizacije Srbije svrstani su u objekte sa 4 zvezdice.
,,Pavlovića konaci“, Miloša Pavlovića smešteni su u zaseoku Pšanik , u gornjem Dragačevu, udaljenom samo kilometar i po od Kotraže na 550 metara nadmorske visine. Područje je bogato brojnim izvorima čiste pijaće , vode. Ove i druge prirodne lepote , kao i predlog Miloševih komšija iz Čačka glavni su krivci za osnivanje seoskog turističkog domaćinstva Pavlovića konaci. Pavlovići su sve sredili sopstvenim sredstvima . Nisu koristili subvencije ni opštine ni države , a mnogo se uložilo , priča suvlasnik konaka. Od otvaranja do danas za smeštajem u Pavlovića konacima vlada veliko interesovanje . Jul i avgust su standardno puni. Kada prođe turistička sezona gosti dolaze zakazivanjem preko bukinga. Turisti ih pronalaze i na društvenim mrežama i odmah stupaju u kontakt. Mnogo je prirodnih lepota u Kotraži i okolini koje gosti posećuju. Počeli su da rade u najteže vreme . Taman što su otvorili konake , došlo je do pandemije kao posledice virusa korone. Međutim , priča Pavlović , ni jednog trenutka nisu se pokolebali i nisu bili u dilemi da li da odustanu . U posao je uključena cela i uža i šira porodica. Miloševa supruga i deca , ali i njegov brat i njegova porodica , takođe i supruga i deca. Najveću podršku ima od majke Danice na čiju inicijativu , uz predlog komšija , je sve počelo. Njeno dugogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu , gde je provela čitav radni vek , bilo je presudno da započnu ovaj mali biznis.Danica je zadužena za hranu. Sve što gosti požele , ova vredna žena pripremi za tili čas. A ponuda je bogata , od slanog do slatkog menija. Danica je bila zaposlena u hotelu Zlatna truba. Svoje iskustvo na najbolji način prenosi deci . Kroz etno turizam , da ih nauči , ali i da zarade. Kaže biće im pomoć i podrška dok god bude mogla. Pavlovići imaju mnogo planova . Prioritet ipak predstavlja put, prilaz do domaćinstva , koji je prilično nepristupačan. Pavlović kaže da je obećao i predsednik opštine Lučani da pomogne, odnosno lokalna samouprava .
Dobar glas daleko se čuje, pa se tako za kratko vreme saznalo i za Pavlovića konake . Kvalitetna hrana i odlična usluga osnovni su parametri njihovog uspeha. Za ovogodišnji Sajam trubača bili su krcati, kaže naš sagovornik. Istim tempom i kvalitetom nastaviće i dalje , a za goste ne brinu.
izvor / info press