Niska cena mleka doprinela smanjenju stočnog fonda u Arilju

Stočni fond poslednjih nekoliko godina u centru je priča o poljoprivredi, iz više razloga. Nestanak i smanjenje broja grla u Ariljskoj opštini veoma je izraženo. Razloga za tako nešto ima više a kao glavni jeste sve starija populacija na selu a i ekonomska neisplativost.

Mileta Gojković  iz sela Visoka kod Arilja ceo svoj zivotni vek proveo je baveci se stočarstvom. Danas, u svom selu jedan je od retkih koji drži stoku.  Vremena su se menjala a sa njima zajedno i uslovi za život van grada. Oko devet  krava i priblizno toliko ovaca,zahteva dosta  posla,  u koji je ukljucena citava porodica koja je ostala da zivi i radi na selu.

Od svih svakodnevnih poslova, najvaznija je muža koju treba obaviti u tačno određeno vreme. Većina proizvođača kaže da cena mleka odavno nije bila ovako niska i da ova situacija sigurno neće rezultirati povećanjem stočnog fonda.

Uslovi u brdsko-planinskim selima svakako nisu isti kao u ravničarskim. Baviti se mlečnim govedarstvom  dodatno otežava i ishrana koja nije jednostavna, gde klimatski uslovi ne dozvoljavaju uzgajanje nephodnog krnog bilja za ishranu.

Gojkovici se nadaju da će država ili pak  opština,  prepoznati  njihov entuzijazam da ostanu i žive na selu i da će im izaći u susret.

Veliki su problemi u letnjim mesecima na strmim terenima kada je obrada zemlje u pitanju, dok je zima posebna prica. Veliki snežni nanosi stvaraju neprohodnost što  onemogućava svakodnevno odvoženje mleka. Ipak sve ovo nije nateralo Gojkoviće da odustanu od svog ognjišta.

Please follow and like us:

Pratite nas na Facebook-u!

Ostanite u toku sa najvažnijim vestima u regionu!


This will close in 15 seconds