„Naši voćari“ doniraju sokove koji jačaju imunitet

Borba protiv koronavirusa ujedinila je mnoge, solidarnost su pokazali mnogobrojni privrednici i pojedinci. Kažu, takav pristup ne bi trebalo da nestane ni kada se normalizuje stanje.

Dok se lekari bore protiv koronavirusa, a nauka traga za rešenjem ovog globalnog problema, prva složena zemljoradnička zadruga „Naši voćari“ odlučila je da im pruži podršku narodnim lekom. Tvrde da matični sokovi jačaju imunitet, i žele da svoje proizvode poklone zdravstvenim radnicima i policajcima užičkog kraja.

„To su naši narodni lekovi. Znači jednostavno da budemo i mi u službi zdravlja. Sokovi su sto posto voće. Spremani na tradicionalan način. Znači jednostavno bez aditiva, bez konzervansa i šećera. Količine su nekoliko tona je u pitanju bilo prerađevina od voća. Mi smo to donirali zdravstvenim centrima, socijalnim ustanovama i jednostavno veoma smo ponosni na to“, kaže Božo Joković – direktor PSZ „Naši voćari“ Milićevo Selo.

Direktor Zdravstvenog centra Užice kaže da privrednici na različite načine pružaju podršku zdravstvenim radnicima, što ih dodatno motiviše u borbi protiv epidemije.

„Jedno od, među prvima ko je počeo da se bavi, ja ne želim da pominjen nikog sada pojedinačno, ali mogu da kažem što se tiče hrane posebno, to su oni matični sokovi. Gospodin Joković je do sada u dva navrata donirao različite paketa tih sokića. Mi te sokiće delimo, prirodni sokovi i to dajemo Infektivnom odeljenju, zaposlenima na Infektivnom odeljenju i produženoj rehabilitaciji, gde je najveći broj zaposlenih“, kaže Miloš Božović – direktor ZC Užice.

Potražnja za srpskim malina porasla je tokom pandemije. Dok su evropske države spustile rampe za protok putnika, za voće je svugde bilo zeleno svetlo.

„Mi znamo da smo bili izvoznici devedeset pet posto i možda i više samo sirovine za preradu. A nadamo se da će se to u budućnosti vratiti u kontra smeru. Da Srbija bude što više u upotrebi prerađenih proizvoda, a ne samo rudnik sirovine“, kaže Joković.

Zadrugari kažu da Srbija ima potencijal , samo bolje treba iskoristiti prirodne resurse. Možda će, kako kažu, ovaj virus promeniti navike naših ljudi i u ishrani, i da će prirodni proizvodi za jačanje imuniteta iz ovog kraja – koji se sada uglavnom izvoze – završiti na domaćim trpezama.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights