Brekovačko poselo u znak sećanja na osnivače

U znak sećanja na osnivače pevčake grupe ,,Prvo zrno suncokreta“ u selu Brekovo, održano je okupljanje svih pevačkih grupa iz okoline. Mnogobrojni prijatelji poštovaoci Milomira i Petkane Jovanović odazvali su se pozivu i došavši u Brekovo odali počast.

Milomir i Petkana rođeni su u pomenutom selu gde ih je kasnije i pesma spojila i održala. Imali su običaj da kažu da žive za pesmu a ne od pesme.

Revijalnim pevanjem grupe su pokazale postovanje i cast prema ovim vrednim ljudima koji su prema rečima meštana bili srce i duša ovog pevačkog društva. Iz njihove kuće vrlo često se mogla čuti pesma i graja.

Ono što ohrabruje jeste da su osnivači svoju ljubav prema izvornoj narodnoj pesmi preneli i svojim sinovima i unucima koji su nastavili da gaje običaje i srpsku tradiciju nedaleko od Arilja.

Cilj samog događaja bilo je podsećanje na likove, života i dela Petkane i Milomira čije je nesebično zalaganje održalo pevačku grupu u zajedništvo i kada su vreme bila dobra ali i kada nisu bila baš tako sjajna. Čuvajući tradiciju, sačuvali su porodicu u jednom zdravom i održivom domaćinstvu.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights