Proleće počinje u subotu 20. marta

Kreće letnje računanje vremena- a evo kakve nas temperature očekuju

PROLEĆE na severnoj Zemljinoj polulopti počinje u subotu, 20. marta u 10 časova i 37 minuta, saopštilo je danas Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

I sledećih pet godina proleće će nam dolaziti 20. marta ali će trajati do 20. ili 21. juna. Ove godine, proleće traje do 21. juna do pet časova i 32 minuta, tj. 92 dana, 17 sati i 54 minuta.

Na dan početka proleća Sunce u Beogradu izlazi u pet časova i 40 minuta, a zalazi u 17 časova i 50 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 časova i 50 minuta.

Po najavama meteorologa očekuju se natprosečne temperature do kraja marta, tokom aprila i maja. Tokom proleća očekuje se toplo vreme, ali intenzivne kiše i poplave pretiće Balkanskom poluostrvu.

Što se tiče letnjeg računanja vremena, pored svih ranijih najava, situacija je sledeća – u noći između subote i nedelje, 28. marta 2021, počinje letnje računanje vremena pomeranjem za jedan čas unapred – sa 02h na 03h

Inače, na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta, objašnjavaju u Astronomskom društvu „Ruđer Bošković“.

Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights