I BI SABOR! 61. DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA
KAO U DOBRA STARA VREMENA

Uz zvuke dragačevske trube, saborske prangije i besedu domaćina, otvoren je 61. Dragačevski sabor trubača.
Saborsku zastavu podigao je domaćin ovogodišnjeg sabora, Radmilo Mišović, istaknuti srpski košarkaš, rodom Čačanin, a u duši Dragačevac.
Pored predsednika opštine Lučani i Saborskog odbora, Milivoja Dolovića, koji je poželeo dobrodošlicu saborašima, reč je imao i muzički urednik 61. Sabora trubača, istaknuti trubač, majstor trube Dejan Lazarević.
„Nazdravlje nam ovaj sabor, nazdravljam ti srpski rode!
Bog vam svaku sreću dao i od zla vas sačuvao.
Da nam sabor večno živi i da mu se barjak vije!
Sa Ovčara i Kablara, iz Guče, iz Srbije.
Živeli!“
Zdravicu je kazivao dramski umetnik Vladimir Jocović.
Za kraj ovog najsvečajnijeg dela programa Sabora, orkestri su zatrubili saborsku himnu „Sa Ovčara i Kablara“, zastava je podignuta i otpočela je najveća trubačka fešta na svetu.
Na konferenciji za medije, plaketu domaćinu uručio je direktor Kulturnog centra opštine Lučani u Guči, gospodin Zoran D. Pantelić. Trubački pečat dao je orkestar Vladimira Ivanovića, finalista ovogodišnjeg Sabora.
Prvog saborskog dana otvorene su izložbe u Muzeju trube.
Zahvalnost svim izlagačima koji su ulepšali i upotpunili programske sadržaje ovogodišnjeg Sabora.
Najposebnija među svim posebnim izložbama je Izložba originalnih kompleta narodnih nošnji iz etnografske zbirke Utvar Željka.
Među izlagačima su bili i Udruženje samoukih slikara i vajara Dragačeva, prijatelji iz Galerije naivne umetnosti Kovačica, likovni umetnici Nikola Čuturilo i Nevenka Radisavljević Mandić, kao i Srđan Kuljanin.
Nakon toga, otvorena je i Ulica domaće radinosti, starih i umetničkih zanata, na ponos organizatora, na ponos Kulturnog centra kao dar svim saborašima koji poštuju i vole tradiciju.
Dobili smo najbolje trubače i orkestre u omladinskoj kategoriji
Treći omladinski trubač je Aleksandar Ilić iz orkestra Aleksandra Ilića, Stubal.
Drugi je Stefan Ilić iz orkestra Braća Ilić, Čestobrodica.
A prvi trubač po oceni stručnog žirija je Manuel Ametović iz orkestra Manuela Ametovića, Aleksinac.
Najbolji trubački orkestri po oceni stručnog žirija su:
Treći je orkestar Darka Ivanovića iz Vladičinog Hana
Drugi je orkestar Sava Trajkovića iz Zagužanja
Prvi je orkestar Braće Ilić iz Čestobrodice
Najboljem omladinskom trubaču, nagradu je uručio njegova Ekselencija ambasador Republike Kipar u Beogradu, gospodin Dimitrios Teofilaktu. Takođe, gospodinu ambasadoru, organizator programskog sadržaja na Saboru trubača, Kulturni centar, uručio je plaketu Sabora u znak zahvalnosti i sećanje na boravak u Guči.
KONCERTNI SPEKTAKL NA POZORNICI KULTURNOG CENTRA
Od 17 časova na pozornici Kulturnog centra počeo je kulturno –umetnički program. Odmah nakon Takmičenja omladinskih trubačkih orkestara Srbije usledio je koncertni spektakl. Predivnu energiju i odličan saboraški provod uz zvuke najlepše muzike sa Balkana, sa akcentom na sevdalinku, pružio nam je bend „Divanhana“.
KONCERTNI SADRŽAJI NA GLAVNOJ POZORNICI
Kao u dobra stara vremena, stadion je bio premali da primi u svoje skute sve ljubitelje dobre muzike. Za početak, dušu je pesmom ispunila Danica Crnogorčević. Potom su usledili koncerti majstora trube Dejana Jevđića i Dejana Petrovića koji je nastupio sa svojim Big Bendom.
Vatromet je prošarao nebo nad Gučom, trubačkim Dragačevom. Odmah nakon vatrometa pesmama su se predstavili i finalisti ovogodišnjeg Dragačevskog sabora trubača u okviru Ponoćnog koncerta.
Drugog saborskog dana, trubači i prangije!
Neumorni trubači, a neumorni i saboraši. Tačno u 7 sati, kraj Spomenika trubaču, sa četiri strane sveta, sastala su se četiri orkestra, ukrstili trube, zapucale su prangije i sve do jednog razbudile. Trubačka budilica je deo duše Sabora, a to meštani Guče najbolje znaju.
U okviru Narodnog višeboja, dobili smo najjače saboraše. U pet disciplina, pobednici su:

  • Skok u dalj iz mesta, skok u vis iz mesta – Nikola Ostojić iz Salaša Crnobarskog
  • Bacanje kamena s ramena – Mašić Dragorad iz Dublja
  • Rvanje u kosti i gađanje „kroz prsten“ jabuke – Predić Jovan iz Banja Luke
    Za najjačeg saboraša, Harambašu 61. Dragačevskog sabora trubača, proglašen je Nikola Ostojić iz Salaša Crnobarskog.
    KONCERTI NA POZORNICI KULTURNOG CENTRA
    Od 18 sati na saboraškoj sceni raskoš tradicije pokazali su naši gosti iz Beograda – KUD «Dimitrije Koturović». Nakon sjajne igre, pesmom su nas razdrmali prijatelji iz Portugala – duvački orkestar Farra Fanfarra. A odmah posle njih, sjajnu energiju je pokazala grupa „357“, učesnik mnogobrojnih manifestacija širom Srbije, a ove godine i naš gost na 61. Saboru.
    KONCERTI NA GLAVNOJ POZORNICI
    Pobednici 60. Sabora održali su koncert na stadionu, i još jednom pokazali zašto su baš oni zaslužili prestižne saborske nagrade na prošlogodišnjem Saboru. Usledio je i koncert Big Band Orkestra RTS. Saboraške scene su se prisetili i majstor trube Dejan Lazarević, kao i šampion Guče Ekrem Mamutović.
    A trećeg saborskog dana…
    Svečani saborski defile sa učesnicima u programu i improvizacija stare dragačevske svadbe iz 19. veka, kao nekada, privukla je najveću pažnju radoznalih saboraša. Dugački špaliri ulicama Guče i svi učesnici u programu, kao jedna duša, pevali su, svirali. Na začelju kolone, svečanog defilea, mlada i mladoženja, kum, stari svat, jenđe… Svadbuju, vesele se. I saboraši zajedno sa njima.
    Trećeg saborskog dana na pozornici Kulturnog centra, birali smo najbolje kazivače tradicionalne i saborske zdravice, kao i najlepše narodne nošnje – mušku i žensku.
    Stručni žiri je odlučio da je najbolje kazivao tradicionalnu zdravicu Milovan Miro Đačić iz Pljevalja. Najbolju tradicionalnu zdravicu kazivali su deda i unuka – Vidoje i Dunja Jevremović iz Beograda.
    Apsolutno izvan svake konkurencije, stručni žiri je odlučio da su Željko Utvar i Aleksandra Jotović poneli najlepše i najatraktivnije narodne nošnje. Utvar je nosio svečanu vojvodsku nošnju iz stare Hercegovine, prva polovina 19 veka. Nošnja teži čak 18 kilograma. Aleksandra je ponela najlepšu žensku nošnju, i to svečanu gradsku nošnju iz Prizrena, s kraja 19 veka.
    A onda… Veliko finale 16 najboljih orkestara!
    Saborska istorija je bogatija za nove pobednike, osvajače nagrada na 61. Dragačevskom saboru trubača.
    Stručni žiri 61. Dragačevskog sabora trubača imao je tešku odluku. Od 16 orkestar izabrali su najbolje trubače, orkestre, bubnjare, tenoriste…
    Prva truba Dragačevskog sabora trubača je Elvis Bajramović iz Bojnika. Prvi je orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana. Najizvornije je muzicirao orkestar Marka Trnavca iz Mršelja, dok je trubu publike po oceni žirija publike zaslužio Dragan Pavlović iz orkestra „Dragačevske trube“ , Guča.
    Za najboljeg bubnjara proglašen je Emanuel Zećirović iz orkestra Isidora Zećirovića iz Bojnika. Najbolji tenorista je Miloš Momčilović iz orkestra Danijela Jokanovića iz Šida. Stefan Ibrahimović iz orkestra Stefana Mladenovića, Vranje, najbolji je basista.
    Stručni žiri je ocenio da je orkestar „Timočki veseljaci“ iz Knjaževca najbolje odsvirao kolo, dok je pesmu najbolje odsvirao orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petronijevića iz Arilja.
    KONCERTI NA GLAVNOJ POZORNICI
    Tri gracije, velika imena narodne muzike, Snežana Đurišić, Ana Bekuta i Dragica Radosavljević Cakana, održali su koncert za pamćenje. Nizali su se hitovi narodne muzike, a stadion je bio prepun pozitivne energije i osmeha. Zatim su na saborskoj sceni nastup imali Boban i Marko Marković sa orkestrom. Vatromet se začuo i oglasio kraj trećeg uspešnog saborskog dana i najavio novi, 62. Dragačevski sabor trubača, sledeće godine u avgustu mesecu, tamo gde truba najbolje zvuči.
    DRAGI SABORAŠI, HVALA VAM NA POVERENjU! TRUBAČI, SVIRALI STE ZBOR, A SADA, VOLjNO DO IDUĆEG SABOR!
Please follow and like us:
Verified by MonsterInsights